Cvrtila: Gospodo, izvolite zajednički štititi granice, a ne davati milijune da se Hrvate pretvori u graničare stare

08.06.2018. 16:00:06

Mediji su se proteklih dana raspisali o navodno zaoštrenim odnosima između Hrvatske s jedne strane i Austrije i Slovenije s druge strane, vezano uz pitanje migranata. O tome je za Direktno govorio kriminalist Željko Cvrtila. Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl poručio je kako je s ministrima okolnih zemalja, među kojima je i hrvatski ministar Davor Božinović, dogovorio aktiviranje policijsko-vojnog plana koji uključuje postavljanje vojske na vanjske granice šest država članica, među kojima je i Hrvatska. U suprotnom će, prema pisanju medija, Austrija zatvoriti svoje granice. Hrvatska na to navodno ne pristaje, a jesmo li to obvezni učiniti zatraže li to od nas Austrija i Slovenija - objasnio nam je Cvrtila. "Mogu nas stiskati, ali koliko ja znam mi nismo nigdje potpisali obvezu da vojsku moramo staviti na granicu. Tek je ove godine promijenjen Zakon o obrani, gdje je dana mogućnost da vojska može ići na granice.

'Policija je educirana za rad s masama, vojnici o tome nemaju blage veze'

Osobno, kaže, misli kako još nije takva situacija da treba slati vojsku. "Granični policajci koje mi imamo plus interventna koja se često uključuje na granice - mislim da je to dovoljno da kontroliraju i nadziru ovakav priljev. Međutim, mi imamo istočne granice duže od 1300 kilometara, od Crne Gore do Mađarske, bosanske granice imamo oko 1000 kilometara - znači vi to ne možete štititi ni sa šest, ni s 10, ni s 20, ni 30 tisuća policajaca i vojnika. Na kraju krajeva, da stavite jednog pored drugog, ako naiđe neki veći migracijski val - to ih neće zaustaviti, a u tom slučaju je isto policija učinkovitija, jer je ona educirana za rad s masama, dok vojnici o tome nemaju blage veze. Nitko neće sigurno naložiti nekakvu drastičniju primjenu sredstava prisile poput pucanja ili nekakvu takvu stvar, eventualno nekakva fizička blokada s ljudima, tjelesna blokada, što u velikom valu naprosto nije moguće ostvariti. Možete hvatati 20, 30, 50 migranata, međutim, ako vam naiđe veliki val kao što je bilo prije dvije godine - to onda nije moguće zaustaviti, bez fizičkih prepreka to nije moguće napraviti". Dakle, objašnjava Cvrtila, "mogu 'dopeljati' i Nijemci i Austrijanci, Talijani, Mađari na granicu i svoje ljude, ali neće je moći zaštititi". "Inače, moj je stav da u najmanju ruku nije korektno da Hrvatska i rubne druge države poput Grčke, Rumunjske ili Bugarske preuzimaju na sebe odgovornost kompletne zaštite granice Europske unije. Dakle, ako je to zajednička granica, onda je izvolite, gospodo, zajednički štititi, a ne 'dat ćemo vam sad tu 50, 100 milijuna eura' i onda će se svi Hrvati pretvoriti u graničare stare i onda ćemo opet imati nekakve utvrde i Krajinu koja će štititi Europu kao što ju je nekada štitila od Turaka. To, po meni, naprosto nije prihvatljivo, tako da prijedlog da bi bile zajedničke snage može, ali ne u smislu da oni pošalju neke časnike koji će tamo nešto nadzirati i gledati, nego treba recipročno razdijeliti broj ljudi koji će biti na zaštiti granice", rekao je sigurnosni stručnjak.

'Neka  EU odluči  - hoće li ili neće primati migrante'

Ključno je, napominje Cvrtila, to da Europska unija donese svoju odluku o tome hoće li migrante primati ili neće. "Ako će ih primati, onda je na Hrvatskoj i na svim drugim zemljama da ih identificiraju, da im daju određene propusne dokumente i da ih odmah raspodjeljuju u države kako se to dogovori na nivou Europske unije. Ako se dogovori da ih neće primati, e onda treba aktivirati takve planove gdje će se granice štititi na drugačiji način, znači sa zajedničkim snagama, ali opet kažem - da stavite i 100 tisuća nećete moći bez uporabe težih sredstava sile, što sigurno nitko neće odobriti, zaustaviti veće valove migranata. I ogromna je glupost što smo mi ušli u nekakvu državu koja se zove Europska unija, bez obzira na to što svi tvrde da to nije država, to nije država nego je 'naddržava', a da istovremeno nismo ušli u zajednički granični prostor, to je kao da imate tvornicu, imate pet hala, ali u četiri hale može vam ući tko hoće i kako hoće", zaključio je Željko Cvrtila u razgovoru za Direktno. Ivana Zadro / Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.