Cvrtila: MIG-ovi pokazivali slabosti odmah na povratku, novac bačen?

22.03.2016. 08:46:37

Sposobnih za let je manje od pet zrakoplova, a i to je upitno jesu li u svakom trenutku sposobni za let, kazao je Cvrtila Vojna policija provodi veliku istragu o remontu aviona MiG 21 koji su kupljeni i remontirani u Ukrajini. Jutarnji list ekskluzivno doznaje da su dosad u istrazi utvrđene mnogobrojne nepravilnosti te se ozbiljno sumnja da je u tom poslu isplaćeno mito. Prekucane su im šasije, stariji su pet godina nego što piše u dokumentaciji, remonti su lažirani, ugrađeni dijelovi ne odgovaraju specifikacijama te su sklopljeni od nekoliko aviona s raznih strana svijeta. Sumnja se da je u tom poslu isplaćeno mito. Od 12 MiG-ova Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže samo s tri bojna aviona, a pet ih je povučeno. "Ovo ukazuje na nešto što bi moglo biti vrlo upitno u smislu remonta u Ukrajini. Već po povratku zrakoplovi su pokazivali slabosti. Od remonta je prošlo godinu dana, a mi nemamo na raspolaganju onoliko koliko smo ih remontirali. Sposobnih za let je manje od pet zrakoplova, a i to je upitno jesu li u svakom trenutku sposobni za let. To sve ukazuje na sumnju da je remont izvršen loše", rekao je gost Dnevnika 3 HRT-a stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila. "Za ovo su prije svega odgovorni oni koji su radili remont. S podacima kojima sada raspolažemo moguće je da se radi o nekoj vrsti prijevare - sklapanje s nekim dijelovima koji nisu na odgovarajućoj razini kvalitete", smatra Cvrtila. "Sada treba preispitati i odluku koja je donesena jer se išlo u remont MIG-ova kojiima su isticali resursi i taj novac će se možda pokazati kao bačen u vjetar", izjavio je Cvrtila. Podsjetimo, aferu smo otkrili 2014. u tekstu Popravak u Ukrajini bio je fiktivan. Gdje je završio proračunski novac nakon emisije Svjedok Gordana Malića na Osječkoj televiziji na tu temu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.