"Da je opstala koalicija s Mostom, priče o ploči ne bi bilo"

10.09.2017. 19:37:31

Gosti Točke na tjedan bili su Zlatko Hasanbegović iz stranke Nezavisni za Hrvatsku i SDP-ov Joško Klisović.

Andrej Plenković je bio uvjerljivi pobjednik na izborima 11. rujna prošle godine. Je li dobro kapitalizirao tu izbornu pobjedu? "Ne može se govoriti o uvjerljivoj pobjedi jer ona podrazumijeva samostalnu parlamentarnu većinu iz koje proizlazi Vlada. To je bio vrlo dobar rezultat. Formalno gledano, to je još uvijek Vlada HDZ-a, no u godinu dana dogidili su se tektonski parlamentarni politički poremećaji. Odnosi u Saboru i sam sastav Vlade nam ukazuju da imamo jednu potpuno novu situaciju neusporedivu s onom prije godinu dana. Sada imamo potpuno drugo situaciju i to bez presedana u povijesti hrvatskog parlamentarizma. Takozvano preslagivanje je sada uspjelo i to je nešto potpuno novo tako da mi uopće ne možemo se refeerirati na izbore prije godinu dana i rezultate jer prema mom sudu ova sadašnja Vlada nije odraz volje biračkog tijela. Imamo paradoksalnu situaciju, uz gospođu Esih i mene, koji smo značajno pridonijeli tom dobrom rezultatu, a sada smo u oporbi. A vladu podržavaju Tomislav Saucha ili HNS, točnije njegovi ostaci ostataka, ljudi koji su u Sabor ušli u koaliciji s SDP-om kao nositelji najizrazitijeg protuhadezeovskog stava", rekao je Hasanbegović. Klisović priznaje da predizborni dogovor SDP-a i HNS-a danas izgleda kao loša procjena "ali je HNS godinama bio stabilan partner SDP-u". "Nije se mogao očekivati ovakav okret jHNS-a jer smo imali i pretkoalicjiski ugovor kojeg je HNS prekršio. To nismo mogli predvijeti. Treba na umu imati da je Plenković dobio 64 tisuće glasova manje nego Karamarko, no SDP je još više podbacio. Prvu godinu mislim da nisu kapitalizirali. Tu je neodlučnost u donošenju odluka o važnim pitanjima koja opterećuju zemlju kao i nevoljkost i neodlučnost u provođenju reformskih mjera. Izgubili smo još jednu godinu i to se valjda neće tako lako moći nadoknaditi", rekao je Klisović.

Još uvijek aktualne ideološke rasprave

"Ono što se naziva ideološkim raspravama su zapravo vrlo važne teme koje se ne mogu staviti pod tepih pod dosjetkom okretanja budućosti. To su temeljna pitanja. Kad raspravljamo o prošlosti raspravljamo o sadšnjosti i budućnost, o temeljnim vrednotama na kojima postupa hrvatska država. One se ne mogu riješiti činovničkim pristupom, one se mogu riješiti jasnim državničkim stavom, a on je iz svih poznatih razloga, izostao", smatra Hasanbegović. Hasanbegović vjeruje da je opstala koalicija s Mostom, cijele priče oko ploče HOS-a u Jasenovcu ne bi niti bilo: "Odmah mogu reći da je ostala ta koalicija čiji sam ja bio zagovornik, da sam siguran da tog problema na taj način ne bi uopće bilo. Ovo je vrsta jednog iskontsruiranog pitanja. Neovisno o samoj ploči, tog pitanja na taj način ne bi bilo. Ta ploča je sad samo instrument u stanovitoj političkoj ucjeni i trgovini ključnih partnera gospodina Plenkovića". Jedan od događaja koji su obilježili tjedan je i ploča HOS-a koja je iz Jasenovca premještena u Novsku. Premijer Plenković rekao je kako je to tek prvo rješenje. "Ja to uopće ne bih nazvao rješenjem, to je improvizacija, manipulacija, kupnja vremena. Ako mislimo da je ZDS neprihvatljiv da jednom dijelu teritorija Hrvatske, a prihvatljiv na drugom, onda ne razumijemo što je vladavina prava. Mislim da se Plenković nije htio involvirati u povijesne dileme, nije to htio ni na agendi, to je iskrsnulo i eksplodiralo mu u lice kada nije donio instant odluku da odmah makne ploču. Angela Merkel odmah odlučno reagirai na fašističke simbole u Njemačkoj. Vi svojim odlučnim činom, stavom Vlade s političke scene mičete to pitanje. Nije se odmah reagiralo I stvorila se sumnja u javnosti da tu nešto ne štima. Ja sam siguran da je Plenković uvjereni antifašist, ali kao šef HDZ-a jako olsuškuje tko mu radi probleme u stranci", rekao je Klisović. Klisović smatra da nam nije potreban zakon o simbolima totalitarnih režima jer su Ustav i sadašnji zakoni poprilično jasni. “Treba nam odlučan stav Vlade da odlučno i odmah makne svaki fašistički simbol iz Republike Hrvatske. Vladajuću koaliciju Klisović vidio kao "stabilnu od tjedna do tjedna jer ima tanku većinu". "HNS si kao partner ne može dozvoliti da Vlada padne jer u slučaju novih izbori oni ne bi ušli u Sabor. Podržavat će HDZ, ukoliko pritisak oko obrazovne reforme i "Za dom spremni" ne bude toliki da se neće moći izdržati. SDSS će mislim isto nastaviti podržavati Vladu", rekao je.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.