Da se ne zaboravi-19. Kolovoza 1991. uslijedio je kombinirani , dugo pripremani, pješačko-artiljerijski napad Srba na Pakrac

20.08.2013. 08:12:34

19. Kolovoza 1991. uslijedio je kombinirani , dugo pripremani , pješačko-artiljerijski napad Srba na Pakrac. Glavni neprijateljski pravac napada išao je na policijsku stanicu , a pomoćni pravci napada bili su: Japaga - bolnica Pakrac , pakrački vinogradi i šuma Kalvarija - Pakrac. Borbe su vođene cijeli dan i policijska stanica nije osvojena. Pakračkim braniteljima u pomoć je stigla specijalna policija Omega  iz Bjelovara i ATJ Lučko. (nakon osamnaest sati probijanja zapriječenim prometnicama) U borbama prsa u prsa neprijatelj je razbijen i cijeli grad je stavljen pod kontrolu hrvatskih snaga. Akcija Omega je izvedena pod zapovjedništvom Miralema Alečkovića iz Hlebina.

U tim okolnostima, obzirom na malobrojnost branitelja, dolazak prve dragovoljačke postrojbe iz Koprivnice - "Stričeve grupe", u kolovozu 1991. dodatno je podigao moral pripadnika specijalne postrojbe u Pakracu, u kojoj je više od trideset Podravaca. Iako su se jedinice susrele na prometnici između Pakraca i Badljevine, pod minobacačkom paljbom neprijatelja, kratkotrajno slavlje, kod susreta Podravaca, nije izostalo. Tu je i nastala legendarna slika Strica koja je na plakatima pozivala branitelje da sudjeluju u obrani Domovine.

Dana 23. kolovoza 1991. u Pakrac je pristigla prva postrojba hrvatske policije kao pojačanje Specijalnoj jedinici policije "Omega". Među sedamdeset pristiglih policajaca nalazi se i skupina policajaca-dragovoljaca iz PS Koprivnica. Isti dan u kasnim popodnevnim satima imaju prvo "vatreno krštenje" na položaju "Pilana" .Uz pomoć već prekaljenih ratnika iz "Omega" zadržani su položaji na pilani i prema Kusonjama. Nakon nekoliko dana  premješteni su  na kasnije vrlo poznate položaje "Konstruktor" i "Moderna" koje su držale policijske snage iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.