DA SE NE ZABORAVI: Dan kada su se Splićani suprotstavili JNA

06.05.2019. 20:21:00

Na današnji dan prije 28 godina, dana 06. svibnja 1991., u Splitu se dogodilo "događanje naroda", kojom prilikom je na ulice  izišlo oko pedesetak tisuća splićana, koji su se odlučno suprotstavili  teroru kojem je bilo izloženo hrvatsko stanovništvo u Dalmaciji i dalmatinskom zaleđu. Te 1991. godine, nakon što su  masakrirani  hrvatski redarstvenici  u Borovu Selu, a JNA  u potpunoj blokadi držala Kijevo,  izazvalo je revolt radnika „Brodosplita“ i  drugih poduzeća u Splitu,  koji su pod vodstvom sindikata škvera izišli na ulicu i suprotstavili se teroru JNA. Tog dana, nešto prije jedanaest sati škverane i radnike iz brojnih drugih splitskih poduzeća, kao i građane koji su se toj povorci priključivali, dočekao je pred Banovinom kordon redarstvenika i pripadnika jedinica posebne namjene koji su svojim tijelima formirali živi štit. Iza njihovih leđa, a pred licem naroda,  Komandu VPO čuvala su dva oklopna transportera, jedan s istočne i jedan sa zapadne strane. U jedanaest sati radnici i građani probili su kordon nakon čega je nastao opći metež koji je rezultirao penjanjem prosvjednika na oklopni transporter, hrvanjem s vojnikom koji je bio u transporteru za mitraljezom i povremenim pucnjevima. Tom prilikom poginuo je makedonski vojnik Saša (Saško) Gešovski. Ivan Begonja, tada tridesettrogodišnji zaposlenik Brodogradilišta, popeo se na transporter JNA i golim rukama iščupao mitraljez s transportera, te ga razlupao,  jasno dajući do znanja što misli o vojsci na hrvatskim ulicama. Strasti su se stišale tek oko 17.30, kada je tadašnji načelnik PU Split izjavio da je “Split opet miran grad”. VIDEO: https://www.facebook.com/DogodiloSeNaDanasnjiDanDomovinskiRat/videos/401167177279972/?t=41  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.