Đakić: Vlada dolijeva ulje na vatru, mogli su zaustaviti prosvjed u Savskoj

09.04.2015. 19:27:24

Mogu samo jedni stvar kazati, a to je da je ministar Matić instrument SDP-ove politike, koji po drugi puta odbija da se smiri situacija oko hrvatskih branitelja, kazao je Đakić Vlada Republike Hrvatske dala je negativno mišljenje na prijedlog 54 saborska zastupnika, mahom iz oporbe, koji su tražili da se sva braniteljska prava objedine u jedan zakon koji bi imao ustavni karakter. Vlada smatra da se donošenje zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u kojem bi bila objedinjena sva njihova prava, ne može prihvatiti jer prijedlog nije dovoljno potkrijepljen analizom i ocjenom stanja. O Vladinoj odluci u četvrtak se, u Virovitici očitovao saborski zastupnik, predsjednik HVIDR-e RK i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić, koji je istaknuo kako su svi oni saborski zastupnici koji su dali negativno mišljenje na zakon jasno dokazali da za njih hrvatski branitelji ništa ne predstavljaju. "Oni su već po drugi puta odbili da se u Ustavni okvir stavi Zakon o pravima hrvatskih branitelja, a zadnji pokušaj bio je 2011. godine kada sa 64 zastupnička glasa, Zakon nije prošao. Netočne su tvrdnje da ne postoji temelj, tj. zakonska osnova jer svaki zakon koji se donosi po posebnim propisima može biti i Ustavni zakon ili zakon koji donosi dvotrećinska većina čime bi se osigurala braniteljska sigurnost, a ujedno bi se mogli zaustaviti i prosvjedi u Savskoj. Nerazumijevanje Vlade RH i ministra Matića, koji je protiv branitelja, a ne ministar za hrvatske branitelje jasno govori o tome da je ovo još jedno dolijevanje ulja na vatru. Služenje SDP-u što to čini Predrag Matić, kako ga prosvjednici nazivaju već bivšim ministrom, jasno govori o tome da je izgubio kompas i da ne zna što čini, a čini nešto što je protivno svojih prijatelja, suboraca i hrvatskih branitelja", rekao je Đakić. Dodao je da on čini nešto što apsolutno nije dobro, iako dobro zna da bi ova gesta Vlade RH umirila, možda i prekinula prosvjed hrvatskih branitelja. "O tome će nakon svega raspravljati i saborski Odbor za ratne veterane koji će sigurno također predložiti da se ide u ustavne promjene, koje traju bar dva do tri mjeseca. Stoga mogu samo jedni stvar kazati, a to je da je ministar Matić instrument SDP-ove politike, koji po drugi puta odbija da se smiri situacija oko hrvatskih branitelja", naglasio je Josip Đakić dodavši da ovo neće doprinijeti nikakvom dijalogu, napretku ili onome što je potrebno da hrvatsko društvo u svakom momentu cijeni, brine i skrbi o potrebama hrvatskih branitelja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.