Damira Jašarevića 'Dugog' članovi udruge optužili da je dvaput naplatio vlak sjećanja za Vukovar

21.06.2013. 08:44:41

Jašarević tvrdi da je napad na njega počeo zato što je HDZ-u zasmetalo što im je 'oteo' Vlak sjećanja, a intenzivirali su se kad nije podržao Stožer za obranu Vukovara u borbi protiv ćirilice. Članovi njegove Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara pak tvrde da su problemi počeli kad su shvatili da ih je Jašarević doveo u financijske probleme te kad su im počele stizati razne ovrhe.
Damir Jašarević Dugi dva je puta naplatio Vlak sjećanja za Vukovar. Prvi put od Ministarstva branitelja, a drugi put od Grada Zagreba. Tvrde to članovi njegove Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara s kojima je već mjesecima u svađi i sporu oko toga tko zaista vodi udrugu i je li povrijeđen statut. Članovi Udruge još su ranije proslijedili kaznenu prijavu protiv Jašarevića DORH-u, a Dnevno.hr u posjedu je dokumenata iz kojih je vidljivo da je Vlak sjećanja doista naplaćen dvaput. Dapače, i iz Ministarstva branitelja i iz Grada Zagreba potvrdili su nam da su odobrili i isplatili Udruzi zagrebačkih branitelja Vukovara financijsku potporu za troškove putničkog prijevoza HŽ-a za vlak na relaciji Zagreb-Vukovar-Zagreb na dan 18. studenoga 2012. godine. Ministarstvo je trošak prijevoza za vlak platilo HŽ-u, a Grad Zagreb Udruzi

'Ministarstvo je izravno doznačilo Hrvatskim željeznicama sredstva za prijevoz vlakom u Vukovar 18.11.2012. godine. Usluge prijevoza iznosile su 55.666,22 kuna', stoji u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva branitelj.

Međutim, isti taj iznos za identičnu namjenu isplatio je i Grad Zagreb, ali oni su taj iznos platili direktno na račun Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, što su i potvrdili. Grad Zagreb je, dapače, Udruzi platio i nabavku prigodnih šalova u iznosu 28.750 kuna. Međutim, Damir Jašarević je kao ovlaštena osoba Udruge novac namijenjen za trošak prijevoza prebacio na račun Braniteljske zadruge Silos koju također vodi, a novac namijenjen za šalove nikad nije isplatio tvrtki Šimić d.o.o. koja mu je uredno isporučila šalove.

Tajnica udruge Zorica Gregurić, inače medicinska sestrea i dragovoljka Domovinskog rata s činom poručnice, koja je s Jašarevićem u sporu oko svog statusa u Udruzi, tvrdi da je Jašarević naplatio prijevoz i od putnika i to 40 kuna po osobi.

- Jašarević je rekao da se taj iznos odnosi na trošak ručka i šalova. To znači da on nije dva puta naplatio Vlak sjećanja nego tri puta. Kao članovi udruge čiji bi predsjednik osoba za kojeg samo vjerovali da je moralna vertikala, posebno smo ožalošćeni i povrijeđeni što je dan sjećanja na žrtvu Vukovara iskoristio za svoje osobne interese i to na način da je financijski zaradio. Razočarani smo i zgroženi njegovim ponašanjem - istaknula je Zorica Gregurić koja je zajedno s još nekim članovima udruge podigla kaznenu prijavu protiv Jašarevića.

Ministarstvo branitelja ne zna da je Udruga naplatila troškove prijevoza i od Grada Zagreba

Na upit jesu li upoznati s time da je Udruga od Grada Zagreba dobila sredstva na ime prijevoza koji je platilo Ministarstvo branitelja, iz Ministarstva su nam odgovorili:

- Ministarstvo također nema saznanja o dodjeli sredstava Grada Zagreba Udruzi zagrebačkih branitelja Vukovara za organiziranje odlaska hrvatskih branitelja i njihovih obitelji u Vukovar vlakom. Ministarstvo branitelja s prijavom koju je protiv gosp. Damira Jašarevića podnio dio članstva Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara upoznato samo kroz pisanje i objave dnevnih novina u Republici Hrvatskoj na tu temu, ali nikakvu službenu obavijest niti iz Udruge niti iz DORH-a još uvijek nismo dobili. Međutim, ukoliko prijava uistinu i jest podnesena, bilo bi neodgovorno i predstavljalo bi uplitanje u rad istražnih organa kada bismo se odlučili bilo što komentirati.

Zagrebački Ured za branitelje kaže da im nije dostavljeno izvješće

Iz Grada Zagreba odgovorili su pak da je Udruga bila dužna u roku 30 dana od dana izvršenja uplate dostaviti izvješće o utrošenim sredstvima, da su to izvješće od njih zatražili 14. siječnja 2013. te da je Udruga njihov zahtjev uredno zaprimila. U odgovoru nije navedeno nije navedeno da su izvješće primili, a do zaključenja članka nismo dobili odgovor na dodatna pitanja koja smo uputili, a odnose na daljnja postupanja u tom slučaju od strane Grada Zagreba.

Predsjednik Udruge Damir Jašarević pak uopće ne negira da je sredstava za Vlak sjećanja dobio od Grada Zagreba iako je te troškove podmirilo Ministarstvo branitelja, ali tvrdi da to nije nikakav problem.

Jašarević: 'Da smo čekali da nam institucije plate, vlaka ne bi ni bilo'

- Mi smo krajem rujna prošle godine počeli s organiziranje Vlaka sjećanja i tražili smo pokrovitelje te smo istovremeno pisali molbe na više adresa. Ministarstvo je tražilo da oni budu pokrovitelji, a tri dana prije samog događaja javili su nam iz kabineta gradonačelnika da bi oni ipak bili pokrovitelji i da će platiti troškove te smo zajedno organizirali press konferenciju. U međuvremenu se javio HŽ da ako ne platimo vlak do 16.11. neće biti u mogućnosti realizirati vožnju tako da je ministarstvo HŽ-u platilo direktno 16.11. Grad Zagreb javio nam je tek 15. studenoga da će i oni sudjelovati, a odluku o plaćanju na račun Udruge donijeli su 21. studenoga - rekao nam je Damir Jašarević.

Jašarević: 'Vlade Jadranke Kosor i ministar Ivić nisu nam platili ono što su obećali'

- Da smo čekali da nam prvo institucije uplate novac, vlaka ne bi bilo jer smo mnogo puta organizirali događanja pa su nam obećavana sredstva koja nismo nikada vidjeli već sam se snalazio da to pokrijem. Na primjer, Vlada Jadranke Kosor obećala nam je 2010. da će platiti proslavu Dana domovinskog ponosa u Lisinskom koja je stajala 80 tisuća kuna, ali taj novac, recimo, nikad nismo dobili, a morali smo ga platiti - ispričao nam je Jašarević.

Tajnica Zorica Gregurić također se sjeća te proslave koju je udruga organizirala i 2010. i 2011. godine.

- Istina je da je Udruga organizirala proslavu Dana domovinskog ponosa, ali ugovor s Lisinskim potpisao je Damir Jašarević, a ne vlada. Troškovi najma dvorane iznosili su 63 tisuće, a ne 80 tisuća kuna, kako on kaže, ali je problem u tome što se Lininski naplatio putem ovrhe budući da gospodin Jašarević nije platio na vrijeme pa smo morali platiti troškove kamata i ovrha u iznosu dodatnih 20-ak tisuća kuna - objasnila je Zorica Gregurić. Ona je i sama ispričala da je po nalogu predsjednika Udruge Damira Jašarevića nakon te proslave zvala tajnicu tadašnje premijerke Jadranke Kosor kako bi dobila informaciju kad će im biti plaćeni troškovi proslave, ali je dobila negativan odgovor.

I tajnica Udruge sjeća se kako ju je tajnica u Vladi bezobrazno otpilila kad je tražila novac

- Sjećam se da je tajnica u Vladi bila jako bezobrazna i da mi je rekla nešto u stilu neka se pokrivamo koliko imamo dugačak pokrivač. Uglavnom, dala mi je do znanja da nam neće ništa platiti - potvrdila je Zorica Gregurić.

U telefonskom razgovoru Jašarević je, međutim, naveo da je bilo više takvih situacija gdje je udruga sama morala snositi neke troškove za koje je on dobio usmena obećanja od visokih državnih dužnosnika, koja se na kraju nisu izrealizirala. Istaknuo je kako im je bivši ministar branitelja Tomislav Ivić obećao platiti troškove organiziranja Sajma braniteljskog poduzetništva, u sklopu kojeg je i Ministarstvo branitelja predstavljalo braniteljske zadruge, ali da ni za to nisu dobili novac.

Udruga ima puno drugih troškova

Zato Damir Jašarević kaže da je novcem koji je dobila od Grada Zagreba udruga naprosto morala podmiriti ostale troškove poslovanja.

- Morali smo plaćati ostale račune i poslove koje smo tijekom godine odrađivali. Nitko ne pita kojim smo novcem plaćali autobuse, s čime plaćam troškove službenih putovanja, troškove telefona, reprezentacije i režija. Udruga je u proslim godinama izvrsila prijevoz i ovo je samo amortizacija troskova jer na taj se način snalazimo kako bismo dosli do sredstva jer smo udruga koja je svojim bogatim aktivnostima poznata - rekao nam je Jašarević.

Na pitanje zbog čega je onda novac za troškove prijevoza Vlaka sjećanja dobiven od Grada Zagreba prebacio na račun Braniteljske zadruge Silos koju on vodi, Jašarević je rekao da je to zbog toga što su preko te zadruge plaćeni drugi troškovi organizacije Vlaka sjećanja odnosno trošak ručka u Borovo standardu, a ručak je bio vojnički grah, što je iznosilo 20-ak tisuća kuna, ali da su preko zadruge plaćani i razni drugi troškovi Udruge te da je prebacivanje novca na račun Zadruge značilo samo povrat već utrošenih sredstava.

Na pitanje što je onda s iznosom od 40 kuna po osobi koliko su platili svi putnici u Vlaku sjećanja, Jašarević je rekao da je Udruga imala i druge troškove poput izrade plakata i obljepljivanja vlaka.

'U vlak se naguralo 1200 ljudi, a nisu svi platili kartu'

Iako je u vlaku na kraju bilo oko 1200 osoba, Jašarević ističe da nisu svi platili kartu jer su se neki pojavili na peronu u zadnji tren, a nije bilo službene osobe koja bi provjeravala karte niti je to bilo fizički moguće.

'U vlak se naguralo preko 1200 ljudi. Bilo je čak situacija da su oni koji su kupili karte morali stajati na hodniku jer su ljudi bez karte sjeli u separee pa sam ja morao glumiti konduktera i moliti ih da ustupe mjesto onima koji imaju kartu.'

Jašarević nije znao reći koliko je na kraju osoba doista i kupilo kartu, no njegove početne kalkulacije bile su da bi troškovi po osobi iznosili oko 120 kuna ako bi u vlaku bilo 900 osoba. Zato je planirao da putnici plate trošak od 40 kuna, a da ostatak troška plate sponzori.

Udruzi je ipak od organizacije Vlaka sjećanja moralo ostati oko 46 tisuća kuna

Uputili smo pitanje i Hrvatskim željeznicama da li su oni, pored iznosa od 55.666,22 kuna koje je platilo Ministarstvo branitelja, imali bilo kakvih dodatnih troškova oko Vlaka sjećanja, no dobili smo slijedeći dgovor: 'Ministarsvo branitelja platilo je navedeni iznos za poseban vlak. Nije bilo nikakvih dodatnih troškova.'

Budući da je, dakle, trošak prijevoza platilo ministarstvo, Udruzi je na ime organizacije Vlaka sjećanja dobila još 85.000 kuna dobila od Grada Zagreba na ime troškova prijevoza i kupnje šalova te oko 30 tisuća kuna na ime prodanih karata za vlak, ako se računa da je kartu kupilo barem 750 od ukupno 1200 putnika. To iznosi 115.000 kuna bez troškova prijevoza koje je platilo ministarstvo.

Ako se od toga oduzme trošak ručka koji je iznosio oko 20 tisuća kuna, troškovi tiskanja jumbo plakata i oslikavanja vlaka koji su stajali također oko 20 tisuća kuna i troškovi šalova u iznosu 28.750 tisuća kuna, Udruzi je još uvijek od organizacije tog događaja trebalo ostati 46.250 kuna. S tim da treba naglasiti da trošak šalova do danas nije plaćen. Damir Jašarević kaže da šalovi nisu plaćeni zato što je u međuvremenu dio članova pokušao puč protiv njega te je pokrenut niz statutarno-pravnih pitanja.

Pljuštale su i ostavke

Skupština udruge sazivana je nekoliko puta, ostavke su nudili i davali i Damir Jašarević i Zorica Gregurić, a sada se čeka konačna riječ Gradskog ureda za udruge i za imovinsko-pravne odnose koji to sve mora provesti.

- Platit ćemo šalove onog trenutka kad dobijemo rješenje o promjeni zastupanja jer na taj način štitimo naše interese. Napominjem da ni jedan projekt osim mene nitko nije osmislio, niti jednu lipu pribavio pa tako ni platio članarinu što se smatra elementarnom obavezom svake udruge, dapače neki od ovih koji se sada lažno predstavljaju niti ne znaju gdje je udruga - odgovorio nam je Jašarević.

Članovi udruge optužili su Jašarevića da je ostao dužan i za gomilu režija čega su oni postali svjesni u trenutku kad im je odbio dati financijsko izvješće. No, Jašarević tvrdi da je Udruga prošle godine samo za pričuvu platila 32 tisuće kuna, a 19 tisuća plinari, dok se sa Zagrebačkim holdingom spore jer su u međuvremenu iz prostora od 117 kvadrata preselili u sobicu od 20 kvadrata.

Tajnica Gregurić: 'Ne mogu ja biti financijski odgovorna kad je Jašarević jedini ovlaštenik u banci'

Zorica Gregurić pak tvrdi da je Udruga dužna na sve strane, da im neprestano sjedaju neke ovrhe i da je Jašarević vodio neuredno poslovanje, čak im je onemoućio ulaz u udrugu, a sada se pokušava pravdati na sve načine. Između ostalog, Jašarević je rekao da je za poslovanje udruge odgovorna i tajnica, na što je Zorica Gregurić za Dnevno.hr izjavila:

- Ne mogu ja biti financijski odgovorna ako to po statutu ne spada u moje dužnosti i ovlasti i ako je u banci jedini ovlaštenik za raspolaganje sredstvima po računu udruge gospodin Jašarević, a ja nikada nisam bila ovlaštena za potpisivanje naloga. Napominjem da sam na dužnost tajnice službeno stupila od 16. svibnja 2011. godine.

Udruga je dobila i novce za film o Vukovaru, ali nije platila snimanje i sada vodi sudski spor

Između ostalog, Jašarević je u sporu i s tvrkom Prokura s kojom je dogovorio snimanje filma o Vukovaru, a nakon prvostupanjske presude u kojoj je sud presudio u korist Prokure, Jašarević se žalio te se postupak sada vodi na Visokom trgovačkom sudu. Članovi udruge tužili su Jašarevića DORH-u i po toj osnovi te tvrde da je za snimanje filma uzeo 170 tisuća kuna, 100 tisuća od Ministarstva branitelja, a 70 tisuća od Grada Zagreba, a nije platio troškove koje je trebao platiti te je zbog toga sada na sudu. O tome svemu članovi udruge tvrde da su saznali naknadno jer im on nije podnosio izvješća o tome.

Jašarević: 'Napadaju me zbog HDZ-a i ćirilice'

On pak tvrdi da je napad na njega počeo zato što je HDZ-u zasmetalo što im je on 'oteo' Vlak sjećanja, a intenzivirali su se kad nije podržao Stožer za obranu Vukovara u borbi protiv ćirilice. Tvrdi da za poslovanje Udruge posjeduje urednu dokumentaciju, ali da se protiv njega vodi višegodišnja hajka.

'Možda bi vas zanimalo po čijem se nalogu i zašto sprovodi višegodisnja hajka na mene koja ide od provala u stan i pokušaja krađe podataka, tjelesne ugroze, izazivanja prometne nezgode, prijetnji putem društvenih mreža pa i bacanja topovskih udara pred vrata stana.',

Tanja Polić Marković: 'Jašarević mi je prijetio'

Zorica Gregurić i Tanja Polić Marković, s kojom smo također razgovarali, tvrde da Jašarević pokušava iz svega izvući političke konatacije, ali da problemi u Udruzi nisu počeli s ćirilicom već u onom trenutku kad su članovi udruge shvatili da ih je predsjednik uvalio u financijske dubioze. Dapače, ističu da je on taj koji njima prijeti. Tanja Polić Marković, udovica dragovoljca Domovinskog rata, potvrdila nam je da je Jašarevića zbog prijetnji prijavila policiji.

Konačnu odluku u ovom slučaju vjerojatno će na kraju donijeti pravosudna tijela i institucije koje se bave radom udruga.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

21-6-2013- 8-28-33
21-6-2013- 8-28-57
21-6-2013- 8-29-23
21-6-2013- 8-29-51
21-6-2013- 8-30-15
21-6-2013- 8-30-41
21-6-2013- 8-31-10
21-6-2013- 8-31-39

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.