Dan nakon povijesnog "ne": Grci strahuju nad svojom sudbinom

06.07.2015. 18:19:49

Nakon pobjede "ne" na nedjeljnom referendumu, svi se nadaju ponovnim pregovorima i skorom dogovoru Nadmoćna pobjeda "ne", iznenadna ostavka grčkoga ministra financija Janisa Varufakisa, nesigurnost kada je u pitanju financijska budućnost zemlje... Grci, koji svakodnevno proživljavaju krizu između svoje vlade i grčkih vjerovnika, u ponedjeljak su, čini se, vrlo zbunjeni i pomalo preplašeni. "Situacija je uistinu zbunjujuća. Ne znam što će sada biti", kaže elegantan četrdesetgodišnjak Nikos, prodavač skupih satova u luksuznoj četvrti Kolonaki. Slično se osjeća većina njegovih sunarodnjaka. Nakon pobjede "ne" na nedjeljnom referendumu, svi se nadaju ponovnim pregovorima i skorom dogovoru. "Puni smo problema i ne možemo reći da je dobro ni "da", ni "ne". Zabrinuti smo za egzistenciju i za svoju sudbinu te želimo ostati u Europi", objasnio je jedan šezdesetgodišnjak. "Nije ovo kriza ni desnice ni ljevice. Sve političke stranke, svi koje vjeruju u Grčku i u Europu moraju pregovarati", komentirala je četrdesetgodišnja Irene Roka. "Mislim da je pravedno što je pobijedilo "ne". No sada me strah onoga što slijedi", rekao je za AFP tridesetgodišnji Miltialis, prodavač u kiosku. "Varufakis je revolucionar, vrlo dinamičan čovjek sa zavidnom erudicijom, no nije dobar političar", smatra Irene Roka. O njemu dobro mišljenje nema ni umirovljenica Nina: "Varufakis, žrtveno janje? Pa to je najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi u ovom trenutku. Arogantni narcis koji je uništio cijelu zemlju", dodaje ona. "Važna stvar o kojoj bi danas trebalo razmisliti je promjena situacije, trebalo bi pomoći ljudima, ljudi su gladni. Ima ih i koji umiru od gladi", smatra tridesetogodišnja Katerina. "Ovdje više ništa ne funkcionira", s uzdahom kaže liječnica Elizabeth Drakopolou. "Strahujem od dana koji nam predstoje. Nisam danas bila u banci i ne znam hoću li uspjeti doći do svojih 60 eura", rekla je novinaru AFP-a. Četrdesetgodišnji ljekarnik Lambros već treći put s bankomata pokušava podići novac. "U dvjema bankama bankomati su prazni. Uistinu strahujem da više nećemo imati gotovine u danima koji su pred nama. To svakako treba riješiti, jer će se sve urušiti", kazao je. Grci su na jučerašnjem referendumu, na koji je izišlo nešto oko 62 posto birača, većinski, s preko 62 posto glasova, odbacili prijedlog grčkih vjerovnika o načinu izlaska iz krize, koji je podrazumijevao nove stroge mjere štednje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.