Dan sjećanja: Obilježena 22. godišnjica pada Bosanskog Broda

06.10.2014. 23:07:10

Bosanski Brod okupiran je 6. listopada 1992. godine, a agresija jugo-vojske i srbijanskih paravojnih postrojbi na područje tadašnje općine Bosanski Brod započela je u proljeće iste godine Dragovoljci i veterani 101. bosanskobrodske brigade simboličnim puštanjem 426 upaljenih lampiona u rijeku Savu obilježili su večeras 22. godišnjicu pada Bosanskog Broda. Upaljenim lampionima ​,​   pojedinačno su odali počast svakom poginulom pripadniku te brigade. Bosanski Brod okupiran je 6. listopada 1992. godine, a agresija jugo-vojske i srbijanskih paravojnih postrojbi na područje tadašnje općine Bosanski Brod započela je u proljeće iste godine. Branitelji su odolijevali napadima gotovo sedam mjeseci, a onda su višestruko jače i brojnije snage neprijateljske jugo-vojske naoružane s nekoliko tisuća razornih topničkih i minobacačkih oruđa, te više od stotinu tenkova i uz zrakoplovnu podršku iz zraka, završnim okupacijskim operacijama zauzele teritorij općine Bosanski Brod i zapadni dio Bosanske Posavine. Branitelji i civilno stanovništvo su se nakon pada preko mosta na rijeci Savi povukli u Slavonski Brod. Time su prestala vojna djelovanja i učestali prekosavski napadi topništvom i minobacačima svih kalibara na grad Slavonski Brod i sela uz rijeku Savu. Tijekom dopodneva članovi Udruge dragovoljaca i veterana 101.bosanskobrodske brigade palili su svijeće i polagali vijence na grobljima u Bosanskoj Posavini i u Slavonskom Brodu, a sveta misa zadušnica za poginule branitelje i civilne žrtve rata služena je u crkvi Sv. Ilije Proroka u Bosanskom Brodu Foto: Ivica Galović/ PIXSELL Autor: Ivica Galović/VL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.