Danas se obilježava 23. obljetnica zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici

09.09.2016. 08:39:44

U mjestu Grabovica između Jablanice i Mostara danas će biti obilježena 23. obljetnica od zločina nad hrvatskim civilima koje su u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Te noći ubijeno je 33 civila. Najmlađa Mladenka Zadro imala je samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina, kazao je Feni jablanički župnik don Ivan Zovko, dodajući kako su pripadnici ARBiH nastojali prikriti zločin tako što su neka tijela pobacali u Neretvu. – Neka tijela su pronađena zakopana u blizini kuća, no za posmrtnim ostatcima 16 osoba još uvijek se traga – naglasio je. Ustvrdio je kako u Grabovici više nitko ne živi te da su neki obnovili svoje kuće i to selo posjećuju samo privremeno. Današnja obljetnica započet će polaganjem vijenaca kod spomen obilježja, nakon čega će uslijediti pobožnost križnog puta te služenje mise u mjesnoj kapelici, koja će započeti u 11 sati, a koju će predvodit kotorski biskup mons. Ilija Janjic. Prema izjavama upućenih, u noći 8. na 9. rujna 1993. iz Grabovice se cijelu noć čula pucnjava, a idućega dana ujutro pročulo se kako je nad civilima Hrvatima napravljen pokolj. Prema pretpostavkama upletenih, jedan je dio žrtava bačen u akumulacijsko jezero HE Salakovac. Obdukcijski nalaz splitskog KBC-a “Firule” i svjedočenja pokazali su okrutnost smaknuća. Jedna žrtva je bila razapeta na križ, nakon čega joj je otkinuta glava i nabijena na kolac. Druga žrtva je bila dugo mučena i naposljetku zapaljena živa. Treća žrtva je zaklana. Jedan je civil ubijen pred suprugom, koja je zatim silovana, a nakon dugog zatočeništva, razmijenjena. Ona je po dolasku u Mostar počinila samoubojstvo, što je bilo posljedicom pretrpljenih stresova. Od nalogodavatelja za ovaj okrutni zločin do dana današnjega nitko nije procesuiran.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.