DEČKI ZA KOJE TREBATE ZNATI! Oni su zaplijenili tone oružja kojim se branila cijela Hrvatska

14.09.2021. 17:12:00

Rujan 1991. godine u hrvatskoj povijesti zapamćen je kao mjesec “bitki za vojarne” koje su se vodile duž cijele Hrvatske, pa je tako na današnji dan 14. rujna 1991. u Pločama izvedena oružana akcija pod nazivom “Zelena tabla – Male Bare”. Upravo taj događaj bio je od neprocjenjive važnosti u stvaranju samostalne hrvatske države.

Toga su dana prije 25 godina pripadnici Zbora narodne garde i policijskih snaga iz Metkovića, Opuzena, Ploča i juga Makarskog primorja, pod zapovjedništvom general-bojnika Petra Šimca, zarobili skladište bivše jugoarmije u Baćini kod Ploča te zaplijenili goleme količine naoružanja, streljiva i druge ratne opreme s kojom se branio Sinj, Šibenik, Zadar, Karlovac, Vukovar, Dubrovnik i drugi hrvatski gradovi.

Velika pobjeda promijenila planove JNA

Cjelokupna združena akcija značila je veliku pobjedu, jer su hrvatske snage zaplijenile vrijednu tešku opremu topništva i rakete kao i duge cijevi i streljivo iz vojnih skladišta. Procjenjuje se da je iz skladišta u Maloj bari izvučeno 4800 pušaka, 20 protuavionskih topova, 190 puškomitraljeza, 500 pištolja, te velika količina raznih drugih vrsta oružja i streljiva. U ostalim objektima JNA u Pločama zaplijenjeno je 120 kamiona i drugih vrsta vozila, 84 topa 20 i 40 mm, te velike količine streljiva za pješačko naoružanje kao i velike količine granata i mina oko 350 tona. Uzimajući u obzir da su branitelji cijele Dalmacije u to vrijeme raspolagali s oko 3500 pušaka, rezultati ove operacije postaju još upečatljiviji. Strateški promatrano, zauzimanje vojnih objekata u Pločama poremetilo je planove JNA osvajanja Doline Neretve i odsijecanja juga Hrvatske. 

Toga je dana osvojena i prva pločanska vojarna i vođena prva pomorska bitka u Domovinskom ratu, u kojoj su posade plovne dizalice “Birina”, tegljač “Kastor” i trajekta “Pelješčanka” nepovratno protjerale u Neretvanski kanal naoružano ratno brodovlje bivše jugomornarice.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: SV/Foto: Aeroklub Sinj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.