Dinamo i smanjenje plaća igračima: Što kaže zakon?

04.04.2020. 15:04:05

O aneksima ugovora o smanjivanju plaća igrača Dinama i njihovu nepotpisivanju splitski odvjetnik Željko Ćapin govorio je za Sportske novosti.

“Načelno govoreći, jer nemam uvid u ugovore između kluba i igrača, odnosno trenera, Dinamo u meritornom smislu ima pravo na raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti, ali nema u formalnom smislu na način na koji je to sada učinjeno”, kaže.

“Ako ispunjenje obveze za jednu ugovornu stranu, u ovom slučaju Dinamo, postane pretjerano otežano ili bi joj nanijelo pretjerano veliki gubitak, ona može zahtijevati da se ugovor izmijeni ili čak i raskine. Zakonski preduvjeti koji moraju biti ispunjeni kumulativno su: izvanredne okolnosti koje su nastale nakon sklapanja ugovora i nisu se mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora; ugovorna strana ih u vrijeme sklapanja ugovora nije bila dužna uzeti u obzir ili ih nije mogla izbjeći ili savladati; okolnosti moraju nastupiti prije isteka roka određenog za ispunjenje obveze od te ugovorne strane. Prema relevantnoj sudskoj praksi, u takve “izvanredne” okolnosti ubrajaju se neotklonjivi prirodni događaji, recimo potres, poplava ili suša, ili nove ekonomske pojave, recimo nagli, izuzetni i velik pad ili skok cijena ili od strane državne uprave poduzete mjere”, pojašnjava.

Pojasnio je da nema dvojbe da se trenutno stanje u Hrvatskoj u svezi viusom COVID-19 u pravnom smislu ubraja u tzv. izvanredne okolnosti, ali i da je ugovor između Dinama i tih igrača i trenera još uvijek važeći

“Jasno je da ugovori i između igrača i Dinama vrijede te da GNK Dinamo sukladno načelu pacta sunt servanda (ugovor veže stranke) mora izvršavati ugovorne obveze kao što ugovorne obveze trebaju izvršavati i igrači”, priča.

Na kraju je objasnio što Dinamo može učiniti ako želi raskinuti ugovor ili ishoditi umanjenje plaće igrača.

“Dinamo može podnijeti tužbu te od suda tražiti donošenje presude kojom se isključivo i jedino raskida ugovor. Ali uz bitnu napomenu. Dinamo ne može tražiti donošenje presude kojom se mijenja postojeći ugovor na način da se igračima umanjuje plaća”, kaže.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.