DIP: Do konca travnja dostaviti zahtjeve za lozinke radi pristupa informacijskom sustavu

25.04.2019. 11:18:03

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve političke stranke upisane u Registar stranaka, sve nezavisne zastupnike i nezavisne vijećnike da mu do konca travnja dostave Zahtjev za dodjelu korisničkog imena i lozinke za pristup informacijskom sustavu na nadzor financiranja i unos zakonom propisanih financijskih izvješća. Popunjen, od ovlaštene osobe potpisan te pečatom ovjeren Zahtjev potrebno je DIP-u dostaviti do 30. travnja na adresu elektroničke pošte: nadzor-financiranja@izbori.hr. Obrazac Zahtjeva može se pronaći na mrežnoj stranici Povjerenstva www.izbori.hr, a u njemu se obavezno mora naznačiti podatak o adresi elektroničke pošte na koji će se osim korisničkog imena i lozinke dostavljati i ostala pismena u postupku nadzora financiranja. Izvješća za 2019. putem računalnog programa Sve to potrebno je zbog novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koji je stupio na snagu 24. ožujka, a koji je promijenio i način dostave i objave godišnjih financijskih izvješća. Po novome, financijska i druga propisana izvješća i podaci dostavljaju se nadležnim tijelima unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja. Riječ je o računalnom programu putem kojeg političke stranke, nezavisni zastupnici i  vijećnici dostavljaju propisana izvješća koja se potom objavljuju na mrežnoj stranici DIP-a. Navedeni sustav počinje se primjenjivati za dostavu godišnjih financijskih izvješća koja se odnose na razdoblje od 1. siječnja ove godine, odnosno za dostavu polugodišnjeg izvješća o donacijama primljenim od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, koje se mora dostaviti do 15. srpnja 2019. Politička stranka koja je stupanjem na snagu spomenutog Zakona brisana iz Registra stranaka, dužna je sastaviti godišnji financijski izvještaj s datumom koji prethodi datumu brisanja iz Registra i dostaviti ga Državnom uredu za reviziju i DIP-u, unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, najkasnije u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti rješenja o brisanju iz Registra, navodi DIP koji na svojim mrežnim stranicama detaljno opisuje i obveze nezavisnih zastupnika i vijećnika te ih podsjeća da je novim Zakonom propisana mogućnost njihova odricanja od prava na redovito godišnje financiranje. Člankom 98. Zakona o financiranju, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici koji su do dana stupanja na snagu Zakona otvorili poseban račun za redovito godišnje financiranje, a postali su članovi  stranke koja participira u Hrvatskome saboru odnosno u predstavničkom tijelu jedinice samouprave mogu: nastaviti financirati svoju redovitu djelatnost putem navedenog računa do prestanka mandata u tekućem sazivu Sabora odnosno lokalnog predstavničkog tijela ili pak u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno do 24. travnja, zatvoriti poseban račun za redovito financiranje te sredstva s njega uplatiti na račun političke stranke čiji su članovi postali, navodi DIP.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.