Djed i unuk zapeli u olujnom moru, baka skočila za njima i izgubila život spašavajući ih

05.10.2020. 15:17:00

Nepoznavanje mora, nepromišljenost i krajnje potcjenjivanje snage olujnog juga ali i valova koji su ove subote udarali o obalu na području grada Krka razlozi su gubitka jednog ljudskog života, tragedije koja je, da nije bilo nekolicine hrabrih otočana – mogla biti i veća.

Kako javlja riječki Novi list, jedna je 52-godišnja hrvatska državljanka, s područja Osijeka, ove subote izgubila život kad se, u društvu dvoje članova svoje obitelji, upustila u akciju njihova spašavanja iz valovitog mora na području krčke plaže Plav. Nešto iza 14 sati, djed i 10-godišnji unuk, gosti jednog apartmana u susjedstvu spomenute plaže, nerazborito su se odlučili okupati u moru, unatoč krajnje nepovoljnim vremenskim i maritimnim uvjetima. Nakon što su ušli u zapjenjeno more tog gradskog kupališta, istog su se trena suočili s opasnošću po svoje zdravlje i živote.

Hrabri spašavatelji

Veliki valovi kupače su, naime, počeli prekrivati a morske ih struje onemogućavati u njihovim pokušajima izlaska na sigurnost obale. Zbog toga je, očito uviđajući opsanost u kojoj su se članovi njene obitelji našli, nesretna žena u odjeći odlučila skočiti u more i pokušati im pomoći. Taj čin, pokazalo se na kraju, ispostavio se kobnim jer je naposljetku sama stradala, dok su djeda i unuka, nadljudskim naporima i činom vrijednim istinskoga divljenja, u međuvremenu na žal više stotina metara udaljene plaže autokampa “Ježevac” uspjela izvući dva djelatnika tog objekta, odnosno turističke tvrtke koja može biti ponosna svojim zaposlenicima.

U 14,51 sati, posredstvom službe 112, djelatnici JVP Grada Krka zaprimili su dojavu o osobama u moru ispred krčkog kampa te su odmah po dojavi tri naša djelatnika s vozilima u kojima je bila i oprema za tu vrst spašavanja pohitali u taj kamperski kompleks, predstavio nam je Dinko Petrov, zapovjednik krčke profesionalne vatrogasne postrojbe. Po dolasku u kamp ispostavilo se da su dva hrabra djelatnika, uz teške muke u izbjegavnaju stijena na koje ih je uzburkano more bacalo, uspjela iz mora izvući dvije muške osobe – djeda i unuka te da su se odmah potom bacili i na pokušaje spašavanja treće osobe, nesretne žene koju je uzburkano more puvuklo dalje od obale.

Od zapovjednik krčkih vatrogasaca doznali smo i da je u nastojanju spašavanja nesrtene žene opasnost prijetila i samim spašavateljima, te da je, s ciljem njihova “izvlačenja” na sigurno, u more naposljetku uskočio i jedan od trojice krčkih vatrogasaca.

Nisu je uspjeli reanimirati

Uz pomoć ostatka posade s kopna i konopa koje su im s stijena ovi uspjeli dobaciti djelatnici kampa i vatrogasac uz tešku su se muku uspjeli dočepati žala, zajedno sa utopljenicom kojoj, pokazalo se nakon pokušaja njene reanimacije, nažalost više nije bilo spasa. U međuvremenu dok je akcija spašavanja trajala, na poprište tragedije stigla su i dva tima krčke medicinske pomoći ali, nažalost, niti njihova nastojanja vraćanja u život nesretne žene nisu urodila plodom, ispričao nam je prvi čovjek krčkih vatrogasaca, ne skrivajući svoje divljenje ljudima koji su, ugrozivši vlastite živote, pomogli da ova tragedija ne bude i znatno veća.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Jutarnji list/Novi list/Neja Markičević/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.