Doček branitelja HVO-a: Oni su heroji Posavine i zaslužili su slobodu jer ovo nema veze s pravdom

02.12.2016. 11:52:36

U meni je velika sreća i zadovoljstvo što smo dočekali svoje suborce i heroje. Zaslužili su biti pušteni i slobodno uživati u slobodi koja je plaćena krvlju branitelja, kroz suze i s puno emocija kazao je tolišanin Ivo Dominković, ratni zapovjednik II. bojne 106. brigade HVO-a, koji je skupa s više od 400 mještana Tolise dočekao svoje ratne suborce i prijatelje Josu Nedića i Marka Dominkovića koji su u pratnji svojih obitelji u srijedu navečer stigli u rodnu Tolisu, piše Večernji list BiH. Spontani doček u Tolisi Budući da su uvjeti njihova puštanja jako strogi te kako ne bi otežavali njihov položaj, mještani Tolise spontano su se okupili u središtu mjesta kako bi pružili potporu i pokazali koliko im je stalo do njihove slobode i nevinosti. Na velikoj hladnoći svoje heroje dočekali su i mladi i stari koji nisu mogli sakriti suze radosnice. Pozdravili su odluku Suda BiH da se ukine pritvor bivšim pripadnicima HVO-a osumnjičenima za ratne zločine i da obranu organiziraju na slobodi. docek2 – Oni su za nas heroji i to neka svi znaju. Svi koji smo dočekali naše suborce, svi smo mi 106. brigada HVO-a koja je branila dom i ognjište za svoje naraštaje i djecu. Nažalost, politika i danas igra drugačije te nas želi otjerati. Neće otjerati nas koji smo ovo obranili, nego će otjerati našu djecu za koju su branitelji dali živote. Mi smo prostor općine Orašje držali i branili cijelo vrijeme, bez namjere osvajati tuđe i danas nas osuđuju što smo branili dom i ognjište, kazao je Dominković. Na dočeku u Tolisi kod svih mještana, osobito kod branitelja, bili su prisutni ushićenje, radost, ali i veliko olakšanje. Iako je to, kako ističu, samo jedna epizoda, jer pred njima je mukotrpan postupak koji će dugo potrajati, uvjereni su da će dokazati nevinost. U suzama dočekao brata Okupljanje su preko Facebooka organizirali mladi Tolišani iz dvaju kafića gdje se redovito sastaju, a doček je upotpunjen glazbom uživo, vatrometom i bakljadom koju su priredili navijači NK Sloga. Među mnogobrojnima koji su s radošću dočekali svoje heroje bio je i brat Jose Nedića Martin koji je u suzama dočekao brata te sretan i jako ushićen zapjevao i kratko kazao: – Ne mogu zaustaviti suze i drago mi je što su se svi vratili da se mogu braniti sa slobode. Hvala Bogu što su stigli među svoje obitelji. Međutim, moram kazati kako ovo što se događa nema veze ni s pravdom ni propisima ove države. Sva ova nepravda u poštenim ljudima stvara nemir. Slično ozračje bilo je i u Donjoj Mahali, Oštroj Luci, Baziku, Boku i Orašju gdje se u srijedu duboko u noć slavio izlazak iz pritvora osumnjičenih Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Blažanovića, Mate i Ante Živkovića i Stijepe Đurića.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.