Dodik laže kad kaže da je Hrvatska operacijom “Bljesak” provela etničko čišćenje Srba

01.05.2017. 21:02:34

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je u ponedjeljak u povodu vojne operacije Bljesak da je Republika Hrvatska provela etničko čišćenje Srba kao državni projekt. “Dvije godine  se ovdje okupljamo da obilježimo stradanje Srba iz zapadne Slavonije koji su protjerani sa svojih ognjišta, kojima je oteta zemlja, kuće, sloboda, koji su natjerani na egzodus u etničkom čišćenju kojega je provela hrvatska država vrlo planski organizirano kao državni projekt”, rekao je Dodik u Gradiški nakon što je na mostu na Savi bacio cvijeće te zapalio svijeće za poginule Srbe u operaciji “Bljesak”. Naveo je da je 280 Srba stradalo u toj oslobodilačkoj operaciji dodajući da je za Srbe ovo vrlo tužan dan. “To je za nas tragičan događaj, ali samo malo dalje odavde Hrvati to proslavljaju kao svoju veliku pobjedu zato što su istjerali žene, djecu”, dodao je. Pri tome je upozorio da bez srpske države ne bi bilo ni slobode za Srbe i da je srpsko stradanje u velikoj mjeri spriječeno postojanjem Republike Srpske. “Ako vam netko kaže da je Republika Srpska sigurna i prihvaćena od onih koji žele da je nema, znajte da lažu i pripremaju nas za još jedno lakovjerje koje treba da nas zavede  da ne očekujemo nešto što smo doživjeli ranije”, rekao je Dodik. Misa poginulim Srbima u akciji “Bljesak” u Beogradu U povodu 22. obljetnice akcije “Bljesak” kojom je od srpske okupacije oslobođena zapadna Slavonija u crkvi Svetog Marka u ponedjeljak je održana misa Srbima poginulim u akciji. Nakon mise u Tašmajdanskom parku, u središtu Beograda, položeni su vijenci na spomenik stradalim Srbima na prostorima bivše SFRJ. Beogradski elektronički mediji tvrde da se nakon akcije “Bljesak” iselilo oko 15.000 Srba a da se do sada na područje zapadne Slavonije vratilo oko 1500. Prema tvrdnjama Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) 24. srpnja 2003, u akciji “Bljesak” pripadnici Hrvatske vojske ubili su ukupno 83 srpska civila, njih 30 u izbjegličkoj koloni koja se iza dvaju srpskih tenkova iz zapadne Slavonije povlačila prema Republici Srpskoj, a 53 u njihovim kućama.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.