DOKAZ: Plakate “Srbe na vrbe” montirao je ruski novinar u Moskvi, a optužio Hrvate

27.03.2017. 22:03:12

Sve je počelo objavom Andreja Molosolova, novinara Komsomolskaje pravde i blogera, zaljubljenika u Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji je na  Twitteru objavio da je Zagreb, uoči utakmice Hrvatske i Ukrajine oblijepljen plakatima “Srbe na vrbe” i “Moskovljane pod nož”. Na plakatu su spojene hrvatska i ukrajinska zastava i poruke mržnje prema Srbima, odnosno Rusima. Objavu ruskog novinara brzo su preuzeli srpski portali Kurir i Alo i garnirali naslovima o bolesnim poruka Ukrajinaca i Hrvata. Srpski portali pišu kako je “bolesnom porukom braće Hrvata i Ukrajinaca bio oblijepljen cijeli Zagreb uoči utakmice na Maksimiru, kako je to užas i da se neke stvari nikada neće promijeniti”. Ozbiljniji mediji u Srbini nisu se bavili očitim izmišljotinama. Na žalost srpskih medija, ali i nekih hrvatskih, nitko u Zagrebu nije vidio te bolesne poruke jer ih naprosto nije bilo. Da se radi o montaži i  bolesnim konstrukcijama  vidi se iz prvog pogleda na fotografiju koja je mogla biti snimljena. Analizom fotografije, a svaka fotografija nosi ‘pozadinske’ informacije o vremenu nastanka lako je provjeriti kada je i gdje snimljena i gdje je prvi put objavljena. Ova koju je na svom Twitteru objavio “novinar” Andrej Molosolov, a po datumu nastanka vidi se da je snimljena dan ranije nego je utakmica u Maksimiru igrana.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.