Dokumentarni Film Jakova Sedlara “Ante Pavelić bez maske“

06.12.2014. 08:07:14

Da Pavelić nije onakav kakav se interpretirao do sada, potvrdit će autentični materijali, prikupljani duže od godinu dana, među kojima su filmski zapisi iz arhiva u Washingtonu, Berlinu, Rimu, Zagrebu.

No ono što je najintrigantnije i najdragocjenije su „pokretne slike“, jedini kolor materijal koji postoji iz NDH-a, a koji je za potrebe snimanja filma ustupila Pavelićeva kćerka Višnja koja živi u Madridu. Riječ je o 10.5 minutnom raritetnom materijalu iz Pavelićeva života, snimljenom 1933. koji nitko do sada nije imao prilike vidjeti. Posebno je zanimljivo da su realizaciju filma potaknuli Izraelci. Poznavajući bogat opus Sedlarovih biografskih filmova, ponudili su mu suradnju pa produkciju potpisuje izraelska produkcijska kuća FILMIND. U filmu se pojavljuju poznati židovski intelektualci: novinarka «Jeruzalem Posta» Caroline Glick, autor knjige «Liberalni fašizam» Amerikanac Jonah Goldberg te židovski novinar, židovski aktivist i lobist u Americi Steve Emerson. – Njihova je teorija da netolerancija, klaustrofobija i antisemitizam nisu došli s desna, nego s lijeva , a to argumentiraju cijelim nizom primjera. Dakako, nisu to materijali razine «Trijumfa volje», ali svjedoče o jednom vremenu i mišljenja sam da je dobro da javnost to vidi danas, kada je od rata prošlo više od 60 godina. Ne trebamo imati zazora, samo staviti sve na stol i iz ovog biografskog filma podvući crtu o Paveliću – kazuje redatelj Jakov Sedlar. pavelić-bez maske “Film je doista senzacija, posebno za mlađe generacije jer otkriva činjenice koje nikada nisu objavljeni desetljećima ……  Nemoguće je objasniti hrvatsku političku povijest 20. stoljeća, bez činjenice o tom čovjeku ……. Ovaj film temelji se isključivo na činjenicama i to će biti sat povijesti ….. Materijal za film je iz talijanske, njemačke, hrvatske i američke arhive …..( Jakov Sedlar intervju: “English popis” Dokumentarni film “Pavelić bez maske” prva je biografija, uopće, poglavnika dr. Ante Pavelića. U njemu su svi važni podaci za opis Pavelićeva života i djelovanja. Film sadrži i rijetke, nikad viđene snimke koje ilustriraju jedno teško i tragično vrijeme za hrvatski narod. Fotografije i filmovi pronađeni su ne samo u Zagrebu već i u Wiesbadenu, Beogradu, Rimu, Tel Avivu, Washingtonu, Buenos Airesu i Madridu. Pred vama je filmski žurnal o prešućenom i neobjašnjenom dijelu hrvatske povijesti. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.