Dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu

21.01.2014. 13:58:52

Still0601_00006

TOVARNIK - Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika kao producent u suradnji sa Uredom za međunarodnu suradnju TINTL pokreče projekt snimanje dokumentarnog filma o Iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu. Riječ je o dokumentarnom filmu koji će uglavnom pratiti kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i domovinskog rata u kojima je branio katoličku vjeru kao i ljudsko dostojanstvo svake osobe.

 

Budući da se scenarij temelji na intimnoj verziji Falvijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena o njemu, u filmu ćemo koristiti nekoliko glumačkih glasova koje će dinamizirati i dramatizirati kronologiju jednog života. Vizualno će se film bazirati na arhivskoj građi- fotografijama, slikama, dokumentima i filmskom zapisima iz tih vremena. Film ćemo također „pokrivati“ i snimkama lokacija u kojima je ovaj hrabri čovjek boravio i djelovao ( Zagreb, Vukovar, Ilok, Rijeka), a koje bi predstavljale atraktivnu scenografiju gdje su se odvijali događaji i stradanja ljudskih bića u kojima im je fra Flavijan pružio ruku i utočište.

 

Rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. 06. 1952. godine u Zagrebu. 1962. godine dolazi u Borovo Naselje sa teškim zadatkom, da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva nabavit zemljište i gradi crkvu Gospe Fatimske u Borovu. U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre. Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja te je u istima podržavao vjeru u povratak na rodnu gruda. U Ilok se vraća u proljeća 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Naselju starih i nemoćnih.

 

Film će se snimati u profesionalnoj produkciji i na profesionalnim formatima za prikazivanje na festivalima, raznim prigodnim događajima i za televiziju. Redatelj filma Srđan Segarić je profesionalni filmski djelatnik, autor niza nagrađivanih filmova na festivalu vjerskih filmova na Trsatu (nagrada za najbolju režiju za film "Vesdin" i sl.) i drugdje u zemlji i svijetu. Nakon promocije filma i sudjelovanja na filmskim festivalima planirana je DVD distribucija filma.

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik                                    

Antun Ivanković, predsjednik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.