“Domovinski rat na prostoru Banovine”

24.09.2017. 09:23:54

U organizaciji Kluba žena UDVDR-a Petrinja, u maloj dvorani Hrvatskog doma u petak 22. rujna 2017. u 19,00 sati, profesor povijesti Ivica Valent, viši kustos Gradskog muzeja Sisak održao je predavanje pod naslovom „Domovinski rat na prostoru Banovine“. Uz niz slajdova s autentičnim fotografijama i dokumentima, pokazao je da se agresija na Republiku Hrvatsku i naš zavičaj nije dogodila slučajno već je bila dugo i pažljivo planirana, a mržnja prema hrvatskom stanovništvu i prostoru na kojem je živjelo sustavno stvarana i poticana. Podsjetio je nazočne na najvažnije događaje vezane za početak rata i okupaciju Petrinje te oslobođenje u VRA „Oluja“. Prof. Valent je iznio tužne podatke o ogromnim stradanjima naše Županije – 60 000 prognanih, 1600 ubijenih i masakriranih civila i 560 branitelja, 43 masovne grobnice, 140 razorenih crkava, kapelica i župnih kuća te 30 000 opljačkanih i spaljenih stambenih i gospodarskih objekata. Tribini je nazočila gđa Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika grada Petrinje, Ivica Pandža Orkan, Darko Dumbović te mnogi sudionici Domovinskog rata kao i drugi zainteresirani građani. Kažem „tribini“ jer je predavanje preraslo u istu – mnogi neposredni sudionici spomenutih događaja imali su na kraju nešto novog dodati, predložiti, pojasniti, ispraviti…Svi su se složili da bi ovakvo stručno predavanje trebali poslušati učenici osnovne i srednje škole kako bi im se što više približila istina o Domovinskom ratu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.