DORH potvrdio: Provodimo izvide o ministru Paladini

22.04.2022. 15:37:00

Državno odvjetništvo (DORH) potvrdilo je da se protiv ministra Ivana Paladine provode izvidi.

‘S obzirom da je sam prijavljenik javno potvrdio činjenicu da su protiv njega podnesene kaznene prijave, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti je odgovoriti da je nadležno državno odvjetništvo, nakon provedenih izvida povodom pojedinih kaznenih prijava i analizom rezultata tih izvida, donijelo državnoodvjetničke odluke (rješenja o odbačajima kaznenih prijava) o čemu je obaviješten podnositelj prijava. 

Nadležno državno odvjetništvo je, povodom preostalih zaprimljenih kaznenih prijava, zatražilo provođenje izvida koji su u tijeku, a o kojima, sukladno odredbi o tajnosti iz Zakona o kaznenom postupku, ne možemo davati pojedinosti, kao što ne možemo davati informacije ni o sadržaju kaznenih prijava u smislu što je predmet izvida’, stoji u odgovoru DORH-a za N1, koji potvrđuje da su u prošlosti odbačene kaznene prijave protiv Paladine, no ovdje je riječ o novoj provjeri. 

Prema nekim medijima je u fokusu DORH-a Paladinino stjecanje obveznica IGH-a.

Na pitanje je li pri kupnji obveznica IGH-a imao povlaštene informacije, ministar Ivan Paladina početkom je travnja ovako odgovorio: ‘To mogu komentirati. Smiješno pitanje. Koja bi to povlaštena informacija bila? Ne mogu odgovoriti jer ja ne razumijem pitanje. Što bi bila tu povlaštena informacija. Ne znate. Spominje se da bi bila to što sam ja znao tko je kupio obveznice od banaka. Pa ta informacija je bila javno objavljena na internetu godinu i pol dana prije nego sam ja kupio. O cijeni neću.’

Podsjetimo, novi ministar graditeljstva Ivan Paladina nakon stupanja na dužnost objavio je imovinsku karticu. Fokus javnost usmjerio se na njegovu golemu imovinu, koju je većinom stjecao mešetarenjem.

Oko 115 tisuća kuna mjesečno samo od imovine

Naime, kako je prijavio, uz ministarsku plaću od 18.432 kune, Paladina na mjesečnoj bazi sa suprugom uprihodi još otprilike 115 tisuća kuna.

Prijavio je mjesečne prihode od imovine i imovinskih prava u iznosu od 19.276 kuna, te od 76.500 kuna. 19.276 kuna mjesečno od imovine uprihodi i ministrova supruga koja je zaposlena u Paladinovoj tvrtki Delta savjetovanje. 

No, ima novi ministar i velike troškove. Naime, ove je godine u Podravskoj banci podignuo kredit nešto viši od deset milijuna kuna za čiju ratu mjesečno izdvaja 42 tisuće kuna. Za kredit od 309 tisuća eura iz 2019. izdvaja pak još 1230 eura mjesečno što znači da na kredite izdvaja svaki mjesec oko 50 tisuća kuna. Prijavio je i potraživanje od 19,4 milijuna kuna.

Za 24sata Paladina je pojasnio od kuda mu takvi prihodi.

‘Taj prihod mene i supruge je od najma manje poslovne zgrade u centru Zagreba koja je u zakupu. Odbio sam porez koji plaćamo i to ispada po 19.276 kuna meni i njoj mjesečno’, kaže Paladina.

U imovinskoj kartici je u centru prijavljena dvorišno poslovna zgrada i dvorište od 402 kvadrata, stan od 74 kvadrata i dvorište od 415 kvadrata, sve skupa vrijedno preko osam milijuna kuna. Paladina je potvrdio da sve to čini cjelinu i da je to zgrada koju iznajmljuje.
75 tisuća kuna mjesečno povezano je s potraživanjem od 19,4 milijuna kuna koje je naveo u imovinskoj kartici

Tu se radi o obveznicama IGH koje je on kupio s velikim popustom uglavnom od tvrtke za naplatu potraživanja B2 Kapital. Obveznice nose pravo na nekretnine, pa Paladina polaže pravo na zgradu IGH u Splitu koja se nalazi u kompleksu Građevinskog fakulteta.

Građevinska zemljišta u Beravcima

Paladina je u kartici prijavio i 45 građevinskih zemljišta i  šest oranica samo u mjestu Beravci u općini Velika Kopanica u Brodsko-posavskoj županiji koje je kupio vlastitim prihodima i kreditnim zaduženjem.

‘U ovome vidio svoj životni projekt’ kaže Paladina za Večernji list i pojašnjava kako se radi o zemljištu na kojem je po prostornom planu već dulje vrijeme zamišljena gospodarska zona, a ideja mu je da ta zona bude bioekološka, s obnovljivim izvorima energije.

Od pokretnina, Paladina je vlasnik broda vrijednog 255 tisuća kuna i automobila Mercedes B-klasa vrijednog 90 tisuća kuna koji glasi na suprugu. Zajedno su uštedjeli 1,25 milijuna kuna.

I dalje je stopostotni vlasnik tvrtke Delta savjetovanja te vlasnik deset postotnog udjela u tvrtki Kupari Luxury Hotels d.o.o.

Napomenuo je da će prijenos upravljačkih prava će biti izvršen u zakonskom roku.

Ruske veze novog ministra

Kako je portal Narod.hr ranije pisao, Paladina je bio predsjednik uprave IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke, a svojoj je biografiji zabilježio povezanost s nizom tvrtki iz kojih stoje ruski investitori.

Mozaik poslovnih veza Paladine otkriva kako je pozadina većini tvrtki u kojima je radio na rukovodećim funkcijama – ruski kapital.

Tako je tvrtka Paladine, Delta savjetovanje savjetovala ruskog investitora Sergeja Gljadelkina pri preuzimanju IGH, nakon čega je Paladina postavljen na čelo IGH.
Paladina je bio i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Hidroelektra – niskogradnja, tvrtki koja je podizvođač na mega ulaganju u željezničku infrastrukturu – pruzi Dugo Selo- Križevci. Iza te tvrtke je također Gljadelkin.

Jasno je da je Paladina bio produžena ruka i ključna osoba ovog ruskog investitora u Hrvatskoj.

Osim IGH i pruge, Gljadelkin stoji i iza tvrtke Kupari luxury hotels d.o.o., nekoć tvrtke Avenue ulaganja, koja je 2015. dobila koncesiju nad ovim propalim hotelskim kompleksom na jugu Hrvatske. Tada je direktor tvrtke bio Paladina i to do 2018. godine kada ga na tu funkciju dolazi Gljadelkin.

Revitalizacija Kupara od tada stoji na mrtvoj točki. Prošle je godine pak pedeset posto udjela u tvrtki kupila singapurska tvrtka HPL Groups.

Postoji veza Paladine s još jednim, hrvatskoj javnosti, dobro poznatim Rusom. Naime, radio je i u Titan grupi u vlasništvu supruge jednog od vodećih ljudi Sberbanke Maksima Poletajeva.

U istoj tvrtki radila je Ukrajinka Oksana Dvinski, savjetnica samog Poletajeva, a koja se spominjala i 2016. u kontekstu mađarskog proširenja nuklearne elektrane Paks zbog čega je Europska komisija pokrenula spor protiv Mađarske zbog netransparentnosti i pozadinske uloge ruskog kapitala.

Poletajev je pak predsjednik upravnog odbora Fortenova grupe, nastale propašću Agrokora.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Vlatka Polšak Palatinuš/Foto: screenshot/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.