DR. ZLATKO TOMAŠIĆ JUNAK DOMOVINSKOG RATA

27.06.2018. 19:36:07

Pred prepunom dvoranom Guvernerove palače u Rijeci, 26. lipnja, a u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. te suorganizatora Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ održana je svečana dodjela priznanja Junak hrvatskog Domovinskog rata.

Priznanje je posthumno dodijeljeno dr. Zlatku Tomašiću (1961.-2016.), hrvatskom branitelju i dragovoljcu, koji se među prvima uključio u hrvatski obrambeni Domovinski rat, sudjelovao u stvaranju saniteta HV i MUP-a RH, prošao najteža ratišta, među ostalim i u Vukovaru. Srbi su ga zarobili te je završio i u zloglasnoj Manjači, ali nakon razmjene ponovno se vratio na bojna polja. Nakon završetka rata osim na svojem poslu u riječkoj bolnici, angažirao se i u braniteljskim udrugama, tako da je njegov doprinos iznimno velik, što je prigodom dodjele priznanja članovima njegove obitelji istaknuo i Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91.

“U Hrvatskoj postoji tridesetak odličja na državnoj razini, ali ni jedno ne nosi naziv – Junak Domovinskog rata. Mi smo jedina država na svijetu koja očito nakon obrambenog rata „nije imala“ junake, ratne profitere i dezertere! S ovim priznanjem, koje se dodjeljuje i na poticaj drugih Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, mi želimo skrenuti pozornost na ljude koji su bili prvi kad je trebalo i potaknuti hrvatsku državu da ne zaboravi one koji su među najzaslužnijima” – rekao je Pavković.

U ime Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 90.-91., na čijem je čelu dr. Vesna Bosanac, nazočnima se obratio i liječnik vukovarske bolnice dr. Štefan Biro, koji je podsjetio i na Tomašićev doprinos ovoj legendarnoj ratnoj bolnici.

Svi su se složili da je ovo priznanje i zahvala zdravstvenim djelatnicima, od liječnika, bolničara, pa do vozača kola hitne pomoći, a čiji je doprinos baš kao i hrvatskih policajaca sve više neopravdano na margini.

Prikazan je i dokumentarni film o ratnom putu dr. Tomašića, a u programu je sudjelovao i riječki komorni zbor „Val“.

Inače, priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata dosad su dobili: dr. Franjo Tuđman, Marko Babić, dr. Ivan Šreter, general Blago Zadro, Josip Jović (svi posthumno), Kata Šoljić, generali Ante Gotovina i Mladen Markač, dr. Juraj Njavro, Mile Dedaković Jastreb i drugi.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.