Drago mi je da idu Ubojstva u Titovo ime, dosta je bilo partizanskih filmova

02.03.2015. 22:10:22

Olujić: HRT prikazivanjem Ubojstva u Titovo ime možda želi pokazati da prestaje biti u službi stranke koja je na vlasti Hrvatska radiotelevizija na svom prvom programu prikazuje njemački dokumentarni film ''Ubojstva u Titovo ime''. Autori filma su njemački novinari, Fillip Grüll te Frank Hofmann. Film je već prikazan na njemačkoj javnoj televiziji ARD, dok HRT prikazuje tek sada, a u filmu se radi o atentatima na hrvatske emigrante koje su počinile jugoslavenske tajne službe na njemačkom teritoriju. Film između ostalog prati i sina ubijenog emigranta Đure Zagajskog, Roberta te njegovo nastojanje da se sazna tko stoji iza očeva ubojstva. Zašto je HRT baš sada odlučio prikazati taj film, za direktno.hr komentirali su odvjetnici Željko Olujić i Zvonimir Hodak. Zagrebački odvjetnik Željko Olujić '80 godina bio je odvjetnik Đure Zagajskog, kojeg je i oslobodio u jednom slučaju i poznavao ga je i privatno. Naglašava kako ga je naprosto osupnula vijest o smaknuću i da tada nije uopće bilo sumnje tko je obavio likvidaciju. Olujić Zagajskog opisuje kao čestitog čovjeka koji je bio odan hrvatskim idealima. Upoznat je i sa činjenicom da je Đurin sin Robert snimio taj film iako ga ne poznaje osobno.
Željko Olujić

Željko Olujić

Napominje Olujić kako je taj film već prikazala njemačka javna televizija i da je HRT pogriješio jer ga nije prikazala kada je trebalo. ''Više ne možete zaustaviti takve filmove jer je dostupan svima i očito je da su cenzori HRT-a odlučili da će ga ipak prikazati. Ali, to što ga sada prikazuju nije nikakva bolja pozicija urednika HRT-a, i možda naša javna televizija želi pokazati da prestaje biti u službi stranke koja je na vlasti'', objasnio je Olujić. Istaknuo je kako je film vrlo vjerodostojan i da se u filmu mogu vidjeti dobre spoznaje o Jugoslaviji i eliminiranju emigranata te političkim likvidacijama. Hoće li se možda pokrenuti istrage nakon ovog filma, Olujić objašnjava kako se u Njemačkoj već vrše istrage i to možemo vidjeti na aktualnom slučaju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Jer u Njemačkoj ne postoji zastara za zločine, iako je od ubojstva Stjepana Đurekovića prošlo više od dvadeset godina. ''Doći će i drugi predmeti na red, ali nažalost Hrvatska tu neće biti i istražiti to. Ali mislim da će ovaj slučaj u Munchenu biti pokretač za daljnje istrage'', zaključio je Olujić. Zvonimir Hodak je mišljenja kako HRT prikazuje ovakav film zbog ljudi i njihovog interesa i televizijske pretplate. ''Znamo koliko su partizanskih filmova prikazivali, red je da se prikaže ideološki drugačiji predznak. Drago mi je da se film prikazuje. Ne znam samo da li naslov odgovara sadržaju'', rekao je Hodak. Također, što se tiče procesuiranja ostalih zločina, Hodak smatra da će ih istražiti prije Italija, Njemačka ili Francuska, ali ne i Hrvatska. ''Hrvatska i dalje nije spremna istražiti takve zločine pa ih potom procesuirati. Bilo bi odlično kada bi se pokrenule istrage, no evidentno je da neće'', rekao je Hodak.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.