DRUŠTVENA MREŽA RAZOTKRILA PRAVU NARAV VUČIĆEVOG REŽIMA, OVAJ LJUTITO ODGOVARA: ‘Da im budem poslušnik, neću! Jedva čekam biti novi Trump!’

17.08.2021. 14:43:00

Da u Srbiji sloboda medija baš i ne funkcionira pod vlašću Aleksandra Vučića posve je očito i površnijem promatraču. Veličanje lika i djela predsjednika sasvim je uobičajena urednička rutina, bilo da se radi o portalima ili televizijama s nacionalnom koncesijom.

“Packa” Srbiji došla je, pomalo neočekivano, od društvene mreže Twitter koja je posebno označila medije za koje sumnja da su pod utjecajem Vučićevog režima. Oni su dobili oznaku “medij koji surađuje s Vladom Srbije”, a procjena nije subjektivna već je donesena na osnovi algoritma.

“Mediji vezani za državu definirani su kao mediji u kojima država drži kontrolu nad uredničkim sadržajem putem financijskih sredstava, izravnih ili neizravnih političkih pritisaka i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom“, pojasnili su s Twittera. 

Vučić: Talibanski glasnogovornici imaju pristup ‘slobodarskoj mreži’

U tom su se društvu našli Radio televizija Srbije, zatim televizije Pink, Prva, B92 i Hepi (zapravo sve televizije s nacionalnom frekvencijom koje imaju službene Twitter račune), novinska agencija Tanjug, potom i dnevni listovi Kurir, Informer, Politika i Srpski telegraf. Vučić je danas tijekom posjeta Bajinoj bašti prokomentirao ovaj potez Twittera. Za njega je najnormalnije da mediji surađuju sa vladom.

“Nego s kim da surađuju, s tajkunima i lopovima? Najnormalnije je da surađuju s vladom. Što je loše u tome što surađuju sa vladom? To dovodi do drugog pitanja, tko je cenzor? Sada vidite da su oni pravi cenzori. Jedva čekam da mi isključe nalog, da budem još jedan Trump u svijetu, da se pokaže kako je dobro da talibanski glasnogovornici imaju slobodan pristup toj “slobodarskoj”, a inače poslušničkoj mreži. Ja da budem poslušnik takvima, neću“.

Inače, spomenute oznake trenutno postoje u 22 zemlje svijeta, očekivano su u nekima poput Kine i Rusije, ali postoje i u SAD-u, Japanu, Francuskoj, Španjolskoj…

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Daniel Radman/Foto: K./ATAImages.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.