Dva bosanska Srbina optuženi za ubojstvo 200 Hrvata i Bošnjaka na Vlašiću

20.09.2013. 17:06:46

Optužnica ih je proglasila krivim i izravno odgovornim jer su od travnja do kraja rujna 1992. sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor radi njihovog progona.

Dvojica pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba prizivno vijeće Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudilo na 23 godine zatvora proglasivši ih krivim za ubojstvo više od 200 Hrvata i Bošnjaka počinjeno na planini Vlašić u kolovozu 1992. godine. U optužnici stoji da su Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja proglašeni krivima za zločin protiv čovječnosti i osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora, pšiše politikaplus.

Žalbe obrane i tužiteljstva na prvostupanjsku presudu sid iz BIH je odbio, a druga dvojica suoptuženih oslobođeni su krivnje. Optužnica ih je proglasila krivim i izravno odgovornim  jer su od travnja do kraja rujna 1992. sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor radi njihovog progona.

Kao pripadnici interventnog odjela policije u Prijedoru oni su 21. kolovoza 1992. godine sudjelovali i pomagali u pratnji konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor.

Uz opravdanje kako ih se vodi na razmjenu, iz te skupine izdvojeno je 200 ljudi koji su potom odvedeni do ruba provalije gdje su i strijeljani. Nakon što su njihova trupla pobacana u provaliju ubojice su na njih bacili i ručne granate kako bi bili sigurni da nitko nije preživio. Dvanaest zatočenika ipak je uspjelo preživjeti masakr, a neki od njih su svjedočili i na suđenju.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.