DVA VAŽNA SVJEDOKA ovoga tjedna u nastavku suđenja Mustaču i Perkoviću!

12.01.2015. 11:43:01

U utorak i srijedu bi trebao svjedočiti Bože Vukušić, bivši aktivist hrvatske političke emigracije, a nakon osamostaljenja Hrvatske i djelatnik hrvatskih obavještajnih službi te član Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava. Svjedočenjem dvoje važnih svjedoka nastavlja se ovaj tjedan pred Visokom zemaljskim sudom u Muenchenu suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. U ponedjeljak će se pred sudom u svojstvu svjedoka pojaviti sutkinja Vrhovnog saveznog suda Ursula Schneider koja će svjedočiti u vezi spoznaja dobivenih iz suđenja Krunoslavu Pratesu, a koje bi mogle biti relevantne za ovaj proces. U utorak i srijedu bi trebao svjedočiti Bože Vukušić, bivši aktivist hrvatske političke emigracije, a nakon osamostaljenja Hrvatske i djelatnik hrvatskih obavještajnih službi te član Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava. Svjedočenje Vukušića bi, kako stoji u priopćenju suda, trebalo donijeti spoznaje u vezi sa "strukturom i djelatnostima bivših jugoslavenskih tajnih službi". Vukušić je 80-ih godina u Njemačkoj bio pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog umiješanosti u ubojstvo jednog agenta SDS-a 1983. u Karlsruheu. Vukušić je i autor publikacija u kojima se tematiziraju sukobi između hrvatske emigracije i jugoslavenskih državnih službi. Svjedočenje Vukušića očekuje se s velikim zanimanjem jer je on sam u nekoliko navrata uoči suđenja najavio kako će razotkriti nove detalje u vezi s povezanošću aktualnog hrvatskog državnog vrha s optuženicima Perkovićem i Mustačem. Za svjedočenje Bože Vukušića određen je još jedan dan i to 26. siječnja. Krunoslav Prates je 2008. već osuđen za suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Optužnica Josipa Perkovića i Zdravka Mustača tereti da su logistički organizirali ubojstvo Stjepana Đurekovića, između ostalog i na temelju spoznaja dobivenih iz izvješća Krunoslava Pratesa koji je za SDS radio kao agent. Prates je tijekom svog svjedočenja na ovom suđenju opovrgnuo da je Josipu Perkoviću predao ključ garaže u kojoj je kasnije ubijen Đureković čime je potpuno pobio svoj iskaz iz vlastitog procesa prije šest godina. Suđenje Mustaču i Perkoviću počelo je 17. listopada prošle godine i trebalo bi trajati do 30. srpnja 2015.  
  • Autor: Hina/T. Pšenko
  • Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.