EKSKLUZIVNO Potres u Vladi: HNS spreman izaći iz koalicije s SDP-om!

18.08.2013. 22:12:22

Za sljedeće izbore pripremaju novu koaliciju čiju bi okosnicu predstavljali HNS, IDS i eventualno HSLS i koja bi bila ozbiljna protuteža i SDP-u i HDZ-u Tim HNS-ovih stručnjaka, potvrđeno je Jutarnjem listu, priprema dokument koji će predstavljati programske osnove za buduću suradnju narodnjaka sa SDP -om i partnerima u vladajućoj koaliciji. U materijalu koji ima zadaću razraditi strateške, ali i operativne zadaće do sljedećih izbora HNS će, među ostalim, iznijeti stajališta i prijedloge o najvažnijim ekonomskim i političkim pitanjima. Očekuje se da će dokument biti završen u jesen i na temelju njega odredit će se uvjeti daljnje suradnje sa SDP-om. Jedan od sugovornika Jutarnjeg lista iz vrha HNS -a objasnio je značaj tih programskih osnova.

Sudbina HSS-a i HSLS-a

“Ispod onoga što će biti definirano u tom materijalu nitko iz HNS-a u pregovorima sa SDP-om neće moći ići. A to znači da će se s partnerima morati raspraviti o načinu na koji se dosad radilo u koaliciji, o činjenici da je, primjerice, ministar financija Slavko Linić donosio odluke s kojima prije toga nisu bili upoznati koalicijski partneri. Tako više neće ići, odnosi će se morati promijeniti. HNS ne želi biti u koaliciji po svaku cijenu, ne namjerava izgubiti vlastiti politički identitet niti želi biti politički prirepak SDP-a. Još donedavno bili smo na samom dnu po popularnosti, no nakon što smo stavili točku na slučaj Čačić i usprotivili se najavama o uvođenju poreza na nekretnine, građani su nas odmah nagradili pa već sada imamo dvostruko veću potporu, oko šest posto.” Više sugovornika iz HNS-a potvrdilo je da će njihova stranka najesen učiniti sve kako bi njihova stranka izbjegla sudbinu HSS-a i HSLS-a koji su bili manjinski partneri u koalicijama sa SDP-om i HDZ-om i koji su, zato što su izgubili svoj politički identitet i birače, danas posve marginalne političke stranke. U HNS-u su, kažu, svjesni da velike stranke u vladajućim koalicijama iskorištavaju manje partnere, a kada im više ne trebaju, grubo ih odbacuju. Stoga, ističe sugovornik iz vrha narodnjaka, HNS neće dopustiti da ga SDP povuče za sobom na dno, a još će manje biti žrtva njegovih političkih lutanja.

Ne želimo proći kao IDS

“Činjenicu da u nizu pitanja nismo željeli biti SDP-ova glasačka mašinerija građani su prepoznali kao sposobnost vođenja vlastite politike i za to su nas nagradili većom potporom.” Dužnosnici HNS-a ne kriju zabrinutost zbog, kako kažu, sve slabijih koalicijskih potencijala SDP-a, pa procjenjuju da bi se socijaldemokrati moli naći u situaciji da s njima nitko neće htjeti surađivati. Tomu su, zaključuju, najviše pridonijeli vodeći političari SDP-a koji su učinili sve kako bi rastjerali partnere. “Kao što su bez ikakve potrebe okrenuli leđa i zakrvili se s IDS-om, tako to sutra mogu učiniti i s HNS-om. Stoga se na vrijeme želimo zaštititi. Ima se dojam da se dio SDP-a već pomirio s gubitkom sljedećih izbora i da se zbog toga tako ponašaju. A mi u tome ne želimo sudjelovati. Zbog toga smo odlučili pripremati za sljedeće izbore novu koaliciju čiju bi okosnicu predstavljali HNS, IDS i eventualno HSLS i koja bi bila ozbiljna protuteža i SDP-u i HDZ-u.”

Težak udarac za SDP

Kada bi se ostvario taj naum, bio bi to puno teži udarac za SDP nego za HDZ. Socijaldemokrati bi ostali praktički osamljeni, bez ijednog koalicijskog partnera, a to gotovo sigurno znači gubitak izbora. Istodobno, HDZ je već privukao na svoju stranu HSS i HSP, a koalirat će s još nekoliko manjih stranaka, što će stvoriti dojam otvorenosti Tomislava Karamarka i njegove sposobnosti da okuplja partnere i gradi široku koaliciju. HNS-ovci ne kriju optimizam da će na sljedećim izborima njihova stranka osvojiti između 8 i 10 posto glasova. A to znači, ističu, da ni HDZ ni SDP bez suradnje s HNS-om neće moći sastaviti vladu. “HNS će surađivati s onom strankom koja će jamčiti da će poštivati njegovu političku platformu. HDZ će okupiti oko sebe stranke desnice, ali to mu neće biti dovoljno da formira vlast, a ni Karamarko neće htjeti biti talac ekstremne politike Ruže Tomašić. Stoga će morati privući glasače centra, pa i lijevog centra, a za to mu je potreban i HNS. A mi ćemo prihvatiti suradnju sa svima koji su spremni prihvatiti dio naših političkih i ekonomskih načela.”

Dolazak novih, mlađih

Na pitanje bi li takvu orijentaciju prihvatila aktualna predsjednica HNS-a Vesna Pusić i bi li se s njom složio i Radimir Čačić, dobili smo sljedeći odgovor. “Vjerujem da Čačić više neće imati ambicija da se vrati u vrh stranke. A Vesna Pusić, koja je čvrsto na pozicijama suradnje sa SDP-om, sigurno će se prije sljedećeg ljeta kandidirati i biti izabrana za članicu Europskog parlamenta. U tom slučaju na mjesto predsjednika stranke mogao bi doći netko od mlađih, poput primjerice Ivana Vrdoljaka ili Predraga Štromara. Oni neće imati predrasude, donijet će nove ideje koje neće biti limitirane dosadašnjim odnosima.” Tako se usporedno s definiranjem političkog i ekonomskog programa unutar HNS-a očito odvija i proces zauzimanja pozicija uoči sljedećih izbora.

Na sjeveru još vjeruju u Čačića

Suradnici Radimira Čačića sa sjevera Hrvatske upozoravaju da su u krivu svi oni koji misle da se donedavni predsjednik stranke neće politički angažirati. “Čačić se vraća krajem sljedećeg proljeća i njegova je obveza spram baze na sjeveru Hrvatske, koja je jedina dobro prošla na izborima, da se vrati u vrh stranke. Da nema Čačićeve izborne baze, gdje bi danas bio HNS, kako bi prošao na lokalnim izborima? Stoga će se Čačić vratiti i dobiti mjesto koje će odgovarati snazi i utjecaju”. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.