Epidemiolozi: Masovne migracije povećavaju rizik za širenje zaraznih bolesti

03.03.2020. 14:57:00

U BiH se trenutno nalazi osam tisuća migranata, od čega ih je polovica u zapadnoj Bosni, a prema svim podacima riječ je o ekonomskim migrantima, a ne izbjeglicama s ratom zahvaćenih područja. Voditelj misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, Peter Van der Auweraert, u ponedjeljak je izjavio da bi u BiH dnevno moglo ulaziti čak deset tisuća izbjeglica ukoliko dođe do masovnog priljeva migranata iz Turske prema zapadnom Balkanu.

Broj migranata u BiH će, kaže, ovisiti o mjerama koje će poduzeti Hrvatska. Zabrinjava ga, naime, činjenica što Hrvatska pojačava kontrolu granice, a tu treba dodati i današnju najavu ministra obrane da je Hrvatska vojska spremna štititi granice Republike Hrvatske.

Načelnik Glavnog stožera, viceadmiral Robert Hranj, istodobno je potvrdio da Hrvatska vojska već dulje vrijeme ima operativne planove u slučaju pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica.

Roko Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gostujući u Temi dana HTV-a, podsjetio je da epidemiolozi već godinama upozoravaju na to da povećane migracije predstavljaju povećani rizik od širenja zaraznih bolesti te je to nešto sa čime se suočavamo ne samo u ovoj migrantskoj krizi, nego i zbog velikih putovanja kojih prije 50 ili 100 godina nije bilo.

“Zato apeliram na provođenje mjera predostrožnosti u svim putovanjima, kako turističkim, tako i migracijskim. Svatko tko ne opere ruke može ugroziti svojeg prijatelja, susjeda ili člana obitelji i ne bih stigmatizirao migrante kao populaciju koja manje provodi higijenske mjere. Dužni smo imigrantima omogućiti da zadovolje higijenske potrebe”, naglasio je Čivljak.

Zbog otvaranja turskih granica za migrante, Grčka je pred kolapsom, a procjenjuje se da se na grčkim granicama trenutno nalazi oko 80 tisuća migranata koji se pokušavaju probiti prema Europi.

Specijalni dopisnik njemačkog Der Spiegela, Giorgos Christides, navodi kako je samo na graničnom prijelazu Kastanies 10 tisuća ljudi, uglavnom muškaraca, ali većinom iz Afganistana, Pakistana i Somalije, dakle, nemaju nikakve veze s ratnim izbjeglicama iz Sirije.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.