‘EPIGENEZA DINARIDA JOŠ UVIJEK TRAJE!’ Profesor otkrio sve o potresu: ‘Pogledajte kartu, nalazimo se u zoni Veleža’

23.04.2022. 15:28:00

Profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić na svom je Facebook profilu komentirao snažan potres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu. Potres se osjetio u cijeloj regiji, a najviše u Dalmaciji.

Nažalost, nakon što se stijena urušila na obiteljsku kuću u Stocu, preminula je 27-godišnja djevojka. Njezini roditelji su ozlijeđeni.

Zubić poručuje kako ne ubija potres, već loša gradnja. Pozvao je građane da ne paničare. Njegovu objavu prenosimo u nastavku.

“Ova regija je iznimno trusna”

“ZEMLJOTRES

Prije sat vremena, prema zvaničnim podacima u 23:07, desio se zemljotres na lokalitetu istočne Hercegovine. Prema saznanjima koja su sada dostupna, a i ja čekao zvanične i precizne informacije, zemljotres je bio jačine 5.6 po Rihterovoj skali. Treba napomenuti da ova skala nije linearna i trus 5.7 nije “malo jači” od 5.6. Govori se o kvantitetu oslobođene energije. Sama amplituda po Merkaliju je VII. Bitno je da razlikujete skale.

Ova regija je iznimno trusna. U zoni Veleža, na relaciji Mostar-Nevesinje, postoji izrazita trusna aktivnost. Ovdje se radi o rasjednoj zoni diskontinuiteta i dodira centralnih i vanjskih Dinarida.

“Navlaka vanjskih Dinarida izaziva disbalans”

“Ako pogledate kartu vidjeti ćete pojam Dabarsko polje. To je regija poznata kao bila i polja ili kao humine i rudine. Naravno, bila su planine, a sinonim planina su i visoke Humine. Nije rijetka pojava da se brda, pa i ono kod Sarajeva, zove Hum. I humka nam je poznat izraz koji često koristimo.

Ta zona vanjskih Dinarida, a ako gledate na kartu vidjet ćete Velež i Bjelašnicu (ne ona kod Sarajeva), je tektonski puna radijalnih pokreta (vertikala), ali i navlaka. U morfologiji je to poznato kao horst-šarijaži. Ta ‘navlaka’ vanjskih Dinarida izaziva disbalans i trusnu aktivnost. Linija se dalje proteže do sve do Golije i Njegoša u Crnoj Gori. 

Južno od Dabarskog polja je nešto niža planina Viduša. Kompletna ta zona je krečnjačka i zbog toga bezvodna. Nama to govori da se radi o krednom izdizanju sa dna mora. Taj krečnjak je maritimnog porijekla. Epigeneza (vertikalno izdizanje) Dinarida još traje, a njihovo ‘gužvanje’ i navlačenje je posljedica pokreta Afričke ploče koja se podvlači pod kopno. Taj dio smo davno naučili. Trus je ovdje normalna pojava!”

Ne ubija nas potres, nego loša gradnja

“Ono što je zanimljivo da ste dobili informaciju na mobitelu prije nego što ste osjetili trus. Trus je val koji se proteže kroz litosferu. Od Sarajeva je to 90 km. A elektromagnetni val je mnogo brži i vi ste dobili informaciju “svjetlosnom brzinom”. Dakle, saznali ste za trus prije stvarnog osjećaja.

Transferzalni val koji se kretao je njihao površinu litosfere i trajao dugo. Vjerojatno vas je na visini dobro ljuljao. To je normalna pojava i ništa neobično. U Hercegovini su bile i štete, a ja se nadam da nema ljudskih žrtava. Trus ima sekundarnu pojavnost, ali kada se već desio onda neka je tako “plitak” i nek nije dubljeg hipocentra. Regresivni trus je uvijek moguć, ali on se ne mora javiti odmah. 

Ono što je bitno bez panike, ali svakako u toj zoni boraviti na sigurnom (mislim na Hercegovinu), a nama vječita pouka da moramo imati robne rezerve za ovakve slučajeve i situacije.

NE UBIJA NAS TRUS NEGO LOŠA GRADNJA!

Znam da čekate utjehu te iz onoga što mogu reći je da je stanje stabilno i da možemo na spavanje! Dobio sam više od 100 poruka i 80 requestova za pola sata. Teško da mogu svima odgovoriti!

BEZ PANIKE I ČUVAJTE LJUDE! POZDRAV MOJIM HERCEGOVCIMA!!! P.S. Zagrlite i poljubite ukućane. Psiha je čudo!”, napisao je profesor.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: N.K/Foto: fah/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.