EVO TKO JE ABOLIRAN: 'Milana Zorića zvali smo 'Sirovi'. Tukao je svoju ženu, otišao u četnike, ubio Lederera i time se hvalio!'

09.08.2014. 16:32:30

"Milan je bio loš čovjek koji je tukao ženu. Mi u susjedstvu zvali smo ga "Sirovi". Priženio se u Sisak kod obitelji koja mu je pružila sve, kuću, automobil, sve je imao... On je ipak odlučio ubijati Hrvate i ja mu to ne mogu oprostiti ", rekla je susjeda koja je prepoznala hvalisavog ubojicu

Prošle su 23 godine od mučkog ubojstva Gordana Lederera. Sva umiranja i smrti koja su se dogodila tijekom rata u Hrvatskoj jednako su i bolna i tragična. Nekih se ipak prisjećamo češće, kao npr. Lederera, snimatelja HRT-a kojeg je smrt zatekla '91. na radnom mjestu - brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Tragična, gotovo poput njegove smrti, je i činjenica da je čovjek koji je svjesno snajperom ciljao pokojnog novinara, slobodan čovjek.

Ubojica Milan Zorić, rodom iz Rosulja kod Hrvatske Kostajnice, bio je oženjen za ženu iz Siska kada je s prvim barikadama jednostavno nestao. "Oživio" je tek pred srpskim kamerama kada se "pohvalio" kako je on ubio Lederera, a obzirom da je sniman s leđa, prepoznala ga je njegova vlastita supruga, kao i djeca i susjeda koja je o tome naknadno i ispričala za HRT.

- Milan je bio loš čovjek koji je tukao ženu. Mi u susjedstvu zvali smo ga "Sirovi". Priženio se u Sisak kod obitelji koja mu je pružila sve, kuću, automobil, sve je imao... On je ipak odlučio ubijati Hrvate i ja mu to ne mogu oprostiti – rekla je susjeda koja je prepoznala hvalisavog ubojicu i uzbuđenim glasom rekla kako je riječ o Milanu Zoriću.

Što se samog Zorića tiče, hrvatska država je protiv njega vodila dva kaznena postupka: zbog kaznenog djela oružane pobune koji je okončan tako što je Vojni sud u Zagrebu 1996. godine primjenom Zakona o općem oprostu protiv Milana Zorića obustavio kazneni postupak. Drugi postupak pokrenut je za kazneno djelo ubojstva iz članka 34. Krivičnog zakona RH. U tom postupku Županijski sud u Sisku donio je presudu kojom je je Milan Zorić u odsutnosti proglašen krivim za ubojstvo Gordana Lederera te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Na tu se presudu ubojica Zorić žalio te je Vrhovni sud Republike Hrvatske 18. rujna 2002. godine donio presudu kojom je presuda Županijskog suda u Sisku preinačena te je na temelju članka 353. točka 5. Zakona o kaznenom postupku, protiv Milana Zorića optužba odbijena s obrazloženjem da se radi o presuđenoj stvari i to stoga što je protiv Zorića Vojni sud u Zagrebu primjenom Zakona o općem oprostu obustavio kazneni postupak. Ovakvi apsurdi doveli su do činjenice da za Lederera do dana današnjeg nitko nije odgovarao. Mnogi se time ne mogu pomiriti:

- Riječ je o ubojstvu koje je počinjeno samo kilometar od mjesta gdje su ubijeni i ruski novinari, a koje je bilo pod nadležnosti Mirka Zebića, srpskog poručnika koji je, prema svemu sudeći, bio zadužen za ubijanje istine. Ako su već odustali od pravog ubojice, izvršitelja ubojstva, tražim da se digne optužnica protiv poručnika Zebića i to po zapovjednoj odgovornosti. Netko mora odgovarati za Lederera... - kazao je Ivica Pandža Orkan.

  • Autor: S.Vučković/Dnevno.hr
  • Photo: Screenshoot youtube
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.