Evo za koga će glasovati Ante Gotovina

31.12.2014. 12:06:39

Bitka za generala Antu Gotovinu, za ono što on predstavlja, bila je na posljednjim predsjedničkim izborima, netom završenom prvom krugu, nevjerojatno žestoka i, dakako, potpuno iskrena, baš kao što smo to mogli vidjeti tijekom sedam godina koliko je herojski general nevin proveo u zatvoru, kada su jedni govorili da je došlo još jednom vrijeme da se general još jednom, makar i nedužan, žrtvuje za Hrvatsku, i takvi, koji su htjeli žrtvovati herojskog generala, su se zvali desničarima, i drugi koji su tvrdili da im je herojski general teret ta da Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka, ovi pravde žedni zvali su se ljevičarima.

Dakle, borba za generala Gotovinu, i nekad i sad, u potpunosti je iskrena, ne zna se tek tko je više pridonio generalovom utamničenju, iskrena ljevica ili domoljubna desnica? Vrijeme će sasvim sigurno pokazati. Iako je od povratka generala Gotovine iz Haaga prošlo već jako puno mjeseci, i nešto manje godina, jasno je da su se njegovom oslobođenju najviše, uz desničare i ljevičare, obradovali iz počasne bojne Ive Josipovića, specijalci Documente, prevođene Vesnom Teršelič, čiji je prvi časnik, Eugen Dido Jakovčić, nakon puštanja generala na generalovom dočeku zaplakao od sreće, suze su tekle u potocima, kako u Beogradu kod Save Štrbca, tako i u pomoćnom Uredu predsjednika Josipovića, Uredu Vesne Terešelič.Iskrenu borbu za neokaljani lik jednog od najvećih heroja Domovinskog rata vidjeli smo tijekom posljednje kampanje za predsjedničke izbore, desnica i ljevica, koja ima velike zasluge da je general već dvije godine ponovno u Hrvatskoj, a ne primjerice neprekidno nakon Oluje, kao što je trebao biti, u rodnom mjestu generala Gotovine, u Pakoštanima, uvjerljivu pobjedu odnijela je Kolinda Grabar Kitarović, a ni profesor Milan Kujundžić nije prošao loše kao što je to bilo u nekim dijelovima Hrvatske. Jesu li građani honorirali ulogu Kolinde Grabar Kitarović u spašavanju generala Gotovine ili su bili nepravedni prema predsjedniku Ivi Josipoviću koji ima velike zasluge u opismenjivanju bivšeg srbijanskog veleposlanika u Hrvatskoj, Cvetičanina koji je pročitao nekoliko zanimljivih predsjednikovih knjiga? Analitičari  se, naravno, ne mogu složiti, iako blagu prednost, baš kao i nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, ima Ivo Josipović. Kada govorimo o pobjedi Kolinde Grabar Kitarović u Pakoštanima činjenica je da ona ipak svoje temelje ima u izjavama prvog hrvatskog, dr. Franje Tuđmana, koji je još 1998. godine poručio, odlučno kao malo kad: ''dižite ruke gospodo, mi smo oslobađali svoju zemlju...'. Naravno, Tuđman je jasno dao do znanja Europi da Hrvatska ne misli izručivati svoje generale koji su Hrvatsku doveli do slobode i sve oslobodilačke operacije hrvatske vojske iznijeli na svojim leđima. No, borci za Gotovinu nakon Tuđmana bili su daleko efikasniji. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.