FOTO i VIDEO Upoznajte posebnog gosta koji slijeće na Pleso

04.11.2013. 21:13:26

4-11-2013- 20-10-49

Njegov teretni prostor toliko je velik da u njega stane prvi let braće Wright! On je leteća zvijer - Antonov 225 i 8. studenoga ta grdosija sletjet će u Zračnu luku Zagreb.

Povod dolaska najvećeg zrakoplova na svijetu u Zagreb prijevoz je energetskog transformatora domaćeg proizvođača Končar energetski transformatori (KPT) na Filipine. Prijevoz je naručio kupac s Filipina, jer ne može čekati da transformator stigne regularnim putem za 40 do 45 dana. Cijena transformatora je 5,5 milijuna eura, a neslužbeno se doznaje kako je cijena leta čak 2,5 milijuna eura. Zagrebačka zračna luka dosad nije primila najveće putničke zrakoplove svijeta, a Antonov 225 bit će u tom smislu pravo krštenje. Antonov 225 slijeće u petak, 8. studenoga, no ne zna se točno vrijeme. Poletjet će čim se generator, koji će se posebnim prijevozom prevesti do Plesa, ukrca u njega. Na Filipine će skupocjeni teret stići za četiri do pet dana. U niže priloženim videima, pogledajte Discoveryjev dokumentarac o tom mega-zrakoplovu, koji je pušten prije nekoliko godina u sklopu emisije 'Super Structures'. Od svemirskog programa do groblja za zrakoplove Taj mega avion je ukrajinski strateški transportni avion izrađen u tvornici zrakoplova Antonov i trenutačno je najveći avion na svijetu. Originalno je bio zamišljen i prilagođen za prijevoz ruskog svemirskog shuttlea Buran. S maksimalnom težinom uzlijetanja od 640 tona najteži je avion na svijetu, a veći je od transportnog zrakoplova Antonov An-124, američkog Lockheed C-5 Galaxy, te Europskog putničkog zrakoplova Airbus A380. Sa svojih 240 postignutih rekorda, Antonov 225 je u studenome 2004. ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Prvi let An-225 imao je 21. prosinca 1988. godine, no nakon raspada bivšeg SSSR-a, zrakoplov je povučen iz uporabe te je više godina propadao na groblju zrakoplova. Izrada drugog An-225 u kasnim 80-tim godinama prošlog stoljeća za potrebe Sovjetskog svemirskog programa prekinuta je 1990., raspadom tadašnjeg SSSR-a te je avion uskladišten. Motori su skinuti i koriste se na An-124 a preostali dio skoro završenog aviona je konzerviran. Glavno oruđe humanitarnih organizacija Može prevoziti do 250 tona tereta smještenog u trup ili teret do 200 tona pričvršćen na vanjski gornji dio trupa. Teret na gornjem dijelu trupa može biti dugačak do 70 m. An-225 dobio je uporabnu dozvolu od Interstate Aviation Committee Aviation Register (IAC AR) 23. svibnja 2001. godine. Prvi komercijalni let napravio je 3. siječnja 2002. Avion je iz Stuttgarta letio za Thumrait u Omanu. Prevozio je 216.000 pripremljenih obroka za američke snage smještene u toj regiji. Ogromna količina hrane bila je smještena na 375 paleta i težila 187,5 tona. Od tada je An-225 glavni teretni avion flote Antonov, prevozeći teret koji je do tada bilo nezamislivo prevoziti vojnim ili komercijalnim zrakoplovima. Prevozio je lokomotive, generatore od 150 tona, a postao je i jedan od glavnih transportera međunarodnih organizacija za spašavanje i pomoć, prevozeći odjednom velike količine opreme. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.