(FOTO) MILANOVIĆ POSLAO PORUKU IZ VARAŽDINA: ‘Narod umjesto u berbu otišao u borbu. Međutim jedna druga nam je berba promakla’

26.09.2021. 10:37:00

U Varaždinu je danas obilježen Dana oslobođenja grada i Dana branitelja Varaždinske županije, a središnja svečanost održana je na Kapucinskom trgu, uz postrojavanje postrojbi, prigodna obraćanja, te izložbu opreme i naoružanja Hrvatske vojske, policije i vatrogastva.

Prije toga je kod Križa zahvalnosti na Trgu Slobode održano polaganje vijenaca, a u spomen poginulim braniteljima vijence su položili te svijeće zapalili predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Varaždinske županije, ali i predsjednik RH Zoran Milanović.

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je kako prije punih 30 godina, u Varaždinu zarobljen je cjelokupni 32. korpus JNA. 

“Umjesto da se posvetimo pripremama za berbu jesenskih plodova, na brzinu, ali s velikom hrabrošću i domoljubljem te željom za slobodom, organizirali smo obranu našeg grada. Moramo istaknuti kako je 1995 godine cilj je bio da oslobodimo okupirana područja i završimo rat dok je 1991 cilj bio da se naoružamo i zaustavimo agresiju, a to se najprije dogodilo ovdje u Varaždinu”, rekao je Stričak.

Foto: Sinisa Sovic/FAS
Umjesto u berbu, u borbu

Milanović je istaknuo kako je 91. ovaj narod umjesto u berbu otišao u borbu.

“Međutim jedna druga nam je berba promakla. Umjesto da punim plućima, otvorenog srca i glave krenemo u Europsku uniju kao što su krenuli naši susjedi, mi smo morali platiti vrlo visoku i svima opravdanu cijenu da bismo imali ovo što danas imamo. Te godine mnogi od nas gledali su prema Europi, prema nečemu što nam je dato i nečemu što samo treba uzeti. Hrvatske brigade sa Sjevera dale su ogroman doprinos oslobođenju i obrani Hrvatske i ja im na tome od srca čestitam. Budite ponosni na taj doprinos”, poručio je Milanović.

Foto: Sinisa Sovic/FAS

Dodao je kako se uspjeh Hrvatske ne mjeri velikim riječima, parolama, borbama za prava ovih ili onih, već samo borbom za prava hrvatskog čovjeka za pristojan, sređen i predvidljiv život bez straha onog egzistencijalnog, materijalnog, onog dubokog ljudskog.

Foto: Sinisa Sovic/FAS
“Pred nama su nove bitke”

Predsjednik Udruge Specijalne jedinice PU varaždinske “Rode“, Dražen Vitez, također se obratio prisutnima u ime svih branitelja.


Foto: Varaždinska županija

“Varaždinski branitelji oslobodili su svoj grad, ali veliki doprinos dali su na ratištima diljem Hrvatske. Pametnom strategijom i ispravnom taktikom hrvatske Oružane snage ojačale su oružjem i vojnom opremom iz Varaždin”, rekao je Vitez.

Foto: Varaždinska županija

Damir Habijan, izaslanik predsjednika Sabora, u svom je obraćanju rekao kako s vremenskim odmakom od 30 godina od oslobođenja grada Varaždina, jasno vidimo veličinu pobjede i zalog koji je primljeni kao vječni dar.

Foto: Varaždinska županija

“Pred nama su nove bitke i na nama je da izazove koji su ispred nas prihvatimo kao nove prilike u stvaranju države otvorene za sve dobronamjerne, radišne i poštene ljude”, rekao je Habijan.

Foto: Varaždinska županija
Foto: Sinisa Sovic/FAS

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: varaždinska županija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.