FOTO Pravaši upali u HNK, dozivaju Frljića s 'Oj, Hrvatska mati'

24.04.2017. 20:39:52

SOTONO ODLAZI Oko 19 sati počeo je drugi prosvjed, ovog puta u organizaciji HSP-a. Na skup je došao i SDP-ov Arsen Bauk, koji je izviždan Prosvjednici protiv predstave Olivera Frljića 'Naše nasilje i vaše nasilje' ušli su u kazalište splitskog HNK-a uz pjesmu 'Oj Hrvatska mati'. No, prosvjednici su uskoro napustili kazalište uz pratnju specijalaca. Sve je prošlo bez nasilja. Podsjetimo, nakon što je oko 18 sati završio prosvjed u organizaciji Hrasta, oko 19 sati počeo je još jedan u organizaciji HSP-a. SDP-ovac Arsen Bauk došao je na prosvjed ispred HNK Split, a tu su ga prosvjednici izviždali. Za vrijeme rasprave, jedan muškarac doviknuo mu je 'alo Arsenije'. Kratko je rekao da nije nadležan komentirati umjetnička dostignuća. Na predstavu nije otišao. Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" izazvala je prijepore i na gostovanjima u Poljskoj, reagiranje vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića u Sarajevu, a Splitsko-makarska nadbiskupija pozvala je odgovorne da razmotre njezino uvrštavanje na program Marulićevih dana. Ministarstvo kulture je u subotu priopćilo da su "poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine". Braniteljske i stradalničke udruge Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnijele su u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv redatelja te predstave Olivera Frljića i njegove asistentice Barbare Babačić, intendanta splitskog HNK i ravnatelja Festivalskog vijeća "Marulićevih dana" Gorana Golovka i izbornika Igora Ružića zbog vrijeđanja nacionalnih i vjerskih osjećaja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.