FOTO: Spomenik legendarnim 'Pumama' otkriven u središtu Varaždina: Gotovina u društvu Rojsa i Klemma

23.04.2014. 18:02:51

Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je da je riječ o legendarnoj i jednoj od najboljih hrvatskih brigada te da je njezina specifičnost u tome što je ratovala diljem Hrvatske, a najmanje na svojem području.

U čast poginulim i nestalim pripadnicima proslavljene 7. gardijske brigade "Pume", ali i svima onima koji su prošli kroz tu brigadu Hrvatske vojske, je u središtu Varaždina, u parku koji od prošle godine nosi njezino ime, svečano otkriveno spomen-obilježje. Riječ je o skulpturi pume, radu akademskog kipara Krešimira Roda iz Zlatara, visokoj 2,7 metara, mase 16 tona. Samu izradu i postavljanje skulpture potaknula je Udruga veterana 7. gardijske brigade, čiji je predsjednik Robert Puja na svečanosti istaknuo da postavljanje te skulpture mnogo znači pripadnicima te brigade i njihovim obiteljima, a posebice obiteljima poginulih branitelja. Spomen-obilježje otkrila su djeca poginulih branitelja, pripadnika 7. gardijske brigade.

Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je da je riječ o legendarnoj i jednoj od najboljih hrvatskih brigada te da je njezina specifičnost u tome što je ratovala diljem Hrvatske, a najmanje na svojem području. Podsjećajući na činjenicu da je brigada imala mnogo poginulih branitelja, istaknuo je kako to dovoljno govori o njezinu ratnom putu.

Ministar Matić na svečanosti je rekao da hrvatski narod voli i obožava svoje branitelje.

No, predsjednik Zbora gardijskih postrojbi Republike Hrvatske Ante Deur kazao je da su branitelji u današnje vrijeme svakodnevno izloženi napadima kukavica i dezertera koji žele umanjiti vrijednost Domovinskog rata.

Ocijenivši da se to radi kako bi se skrenula pozornost s pravih problema, poput siromaštva i kriminala, koji je sve više prisutan u državi, Deur je poručio da je došlo vrijeme u kojem branitelji ponovno moraju preuzeti odgovornost i reći da je dosta.

"Dosta je toga da s nama upravljaju dezerteri i kukavice koji nisu željeli ovu domovinu i koji je ni danas ne vole kao što smo je mi, hrvatski branitelji, voljeli 1991. Domovinu krvlju izgrađenu predali smo političarima s punim povjerenjem, nadajući se da će je oni znati pošteno voditi, kao što smo je mi pošteno branili", istaknuo je Deur i poručio da u braniteljima još ima snage za izgradnju bolje Hrvatske.

Na svečanom otkrivanju spomen-obilježja bilo je nekoliko stotina uzvanika i građana, među kojima i generali Ante Gotovina, Damir Krstičević i Ljubo Ćesić Rojs.

General Gotovina rekao je kako mu se sviđa skulptura pume, koja je smirena i blaga, a drago mu je što je kamen od kojeg je izrađena iz Dalmacije budući je i 7. gardijska brigada sve vrijeme bila na južnom sektoru i sudjelovala u svim vojnim operacijama na tom području.

General Gotovina izrazio je zadovoljstvo što se susreo sa pripadnicima te brigade, ističući da su to redom njegovi veliki prijatelji.

Veliku pomoć i potporu u realizaciji tog projekta Udruzi su pružili grad Varaždin i Hrvatski nogometni savez, koji je bio jedan od većih donatora. Izrada spomenika stajala je oko 200 tisuća kuna, a ukupni troškovi oko 300 tisuća.

Prije same svečanosti služena je sveta misa u kapelici sv. Jurja u Optujskoj ulici na mjestu bivše vojarne.

Svoj dan 7. gardijska brigada obilježava danas, na blagdan Svetog Jurja, koji je ujedno i njezin zaštitnik. Kroz tu je brigadu prošlo je oko 4500 hrvatskih branitelja iz svih krajeva Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 90 branitelja, a jedan se još vodi kao nestali. Ta je gardijska brigada sudjelovala u gotovo svim vojnim operacijama tijekom Domovinskog rata i u oslobađanju oko 748 kilometara četvornih okupiranog teritorija.

23-4-2014- 17-53-54

23-4-2014- 17-54-31

23-4-2014- 17-54-56

23-4-2014- 17-55-19

23-4-2014- 17-55-45

23-4-2014- 17-56-22

23-4-2014- 17-56-53

  • Autor: hina
  • Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.