(FOTO, VIDEO) Pročitajte glavne poruke Hoda za život u Zagrebu!

23.05.2017. 11:47:47

Na drugom nacionalnom Hodu za život u Zagrebu okupilo se više od 25,000 ljudi, dvostruko više nego prošle godine. Rijeka ljudi u odličnom raspoloženju slila se na Trg gdje su čuli glavne poruke Hoda za život:
Foto: Hod za život
Hajdi, glavna koordinatorica: Dragi ljudi, hvala vam od sveg srca što ste danas dali vaš glas nerođenima. Ovo je danas vaš party, vaša fešta! Prvo bih se htjela zahvaliti svim volonterima. Da nema njih ovo danas se ne bi dogodilo. Svaka čast ekipa! Tako je lijepo vidjeti tolika mlada lica da se zauzimaju za temeljno ljudsko pravo, a to je Život – ono najvrijednije što imamo; da svatko može živjeti , sanjati svoje snove, uživati. Ma kakav god da je život, on je najvrijednije što imamo. Zapamtite, iduće godine, treća subota u svibnju, vidimo se na Hodu za život.
Foto: Hod za život
Marijeta, koordinatorica: Pozdrav ekipa, moje ime je Marijeta. Od srca vam zahvaljujem što ste hodali danas s nama. Još jednom želim naglasiti i podsjetiti da život počinje začećem, želim vas podsjetiti da već od 18 dana života, dok još majka ni ne zna da je trudna, kuca bebino srce, sa 10 tjedana dokazano je da beba osjeća bol. U trenutku začeća nas već određuje naša jedinstvena DNA, već u trenutku začeća znamo koje su boje očiju tom djetetu, koliko će biti visok kad naraste, znamo sve ono što ga genetski kasnije u životu definira. Pa mi sad recite – tko ima pravo odlučiti da to ljudsko biće, da ta osoba, da to dijete nema pravo na život!? Ja mislim nitko, a vi!? Upravo stoga, nitko nema pravo toj osobi, tom djetetu uskratiti život. Ivana, koordinatorica: Pozdrav svima, ja sam Ivana. Ovim putem želim posebno pozdraviti maloga Adama, njegovu majku Slavica Kadić te sve roditelje koji prihvaćaju svoju djecu iako su različita. Adam je onaj mali dječak koji je prije nepunih mjesec dana ujedinio Hrvatsku. Adam i njegova majka nisu danas ovdje sa nama, ali ću citirati majku Slavicu: „Cijela Hrvatska je stala uz nas kada je moj Adam trebao ići na Prvu pričest, pošto nije mogao biti na oltaru. I ja bih željela da sada isto tako cijela Hrvatska stane uz ovu nerođenu djecu i djecu s Downovim sindromom – da im se da prilika za život, jer i ona imaju pravo na svoje djetinjstvo, kao i svako dijete.”
Foto: Hod za život
Kristina, koordinatorica: Pozdrav svima, moje ime je Kristina. Želim vam od srca zahvaliti što ste u ovako velikom broju zajedno hodali za svako nerođeno dijete, za ono zdravo, ali i za ono sa genetskim poremećajem. Hvala vam na tome! Zašto smo hodali i za tu djecu? Danas se medicinske pretrage poput amniocenteze koriste kako bi se takvoj djeci prekinuli snovi, kako bi im se uskratilo ostvarivanje njihovih snova. To nije u skladu niti s pravnim propisima, niti s konvencijom o ljudskim pravima i biomedicini. Mi ne želimo takvo društvo gdje se one koji su drugačiji, diskriminira i eliminira. Mi želimo društvo u kojem će svaki život biti jednako vrijedan, jednako vrijedan naš koji smo zdravi, jednako vrijedan život onih koji imaju genetske poremećaje i oni koji su bolesni. Mi ne želimo društvo poput Islanda koje je sto posto slobodno od djece sa Downovim sindromom! Mi ne želimo društvo koje stvara čistu rasu! Mi želimo društvo koje prihvaća različitost, štiti najmanje i najugroženije, a ne eliminira ih. Želimo da sva djeca poput Adama ostvare svoje snove! Adam je imao svoj san da se sa svojim prijateljima zajedno, ni po čemu izdvojen, pričesti. Mi kao društvo smo se ujedinili i omogućili da ostvari svoj san. Tako isto svi trebamo stati uz svako dijete i pomoći mu da se rodi i sanja i ostvaruje svoje snove. Hvala vam još jednom svima! Zvonimir, volonter: Moje ime je Zvonimir i prije svega bih se htio zahvaliti svim redarima koji su nas štitili i čuvali. Želim naglasiti da se u problemu pobačaja, začeća i roditeljstva muškarce često ostavlja po strani. I ne samo to, već mi muškarci ne preuzimamo svoje odgovornosti. U trenutku kad mora donijeti odluku, žena često biva ostavljena sama, biva neprihvaćena, i upravo u tom trenutku mi moramo preuzeti odgovornost. Ja želim preuzeti odgovornost za svoja djela. Muškarci, jeste sa mnom?!
Foto: Hod za život
Marija, koordinator: Moje ime je Marija i danas sam hodala zbog 20 posto žena u Hrvatskoj koje dobiju otkaz nakon što se vrate s porodiljnog. Danas sam ovdje zbog žena koje su imale pobačaj – a njih 75 posto navode da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili zbog pritiska okoline. Danas sam ovdje zbog žena koje rade, koje imaju zakonsko pravo, a ne mogu koristiti pauzu za dojenje, zbog obitelji koje u prosjeku imaju 1 dijete manje od onoga sto su željeli kad su stvarali obitelj. Ovdje sam zbog najugroženije skupine u hrvatskom društvu – a to su trudnice i majke s malom djecom. Svi smo ovdje da to to sve promijenimo! Da podržimo život, obitelj i Hrvatsku!
Foto: Hod za život
Goran, volonter: Ovdje sam zbog svih onih mladih koji su već otišli ili se spremaju otići iz Hrvatske. Zbog svih onih koji ne mogu u svojoj domovini ostvariti ono najvažnije – obitelj. Zato smo ovdje da podržimo sve mlade, da ih potaknemo da im život bude ispred svega bez obzira koliko teško se ponekad čini! Moja prijateljica Kristina koja je danas ovdje sa nama na bini, ovdje je jer se njezina majka nije uplašila i trudna je u koloni iz Iloka za vrijeme Domovinskog rata došla u Osijek. Jedino bogatstvo koje je u tom trenutku imala bio je novi život, bila je Kristina!

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.