(FOTO/VIDEO) OLUJNA CIKLONA POTOPILA SPLITSKU RIVU: More divlja, u prekidu su brodske linije, a DHMZ je izdao narančasto upozorenje!

28.11.2021. 17:38:00

Olujna ciklona djeluje na vrijeme u čitavoj Dalmaciji. Na većem dijelu obale i otoka puše jak lebić s olujnim udarima. Snažan vjetar diže visoke valove i izaziva ciklonalnu plimu u kombinaciji s niskim tlakom zraka. Valovito je i u Kaštelanskom zaljevu gdje se dogodila manja havarija, javlja Dalmacija Danas.

Nedjeljno je jutro u većem dijelu Dalmacije prošlo uz promjenjivo oblačno vrijeme s povremenom kišom. Na području srednje i južne Dalmacije puhalo je jako jugo s najjačim udarima do 100 kilometara na sat.

U nedjelju ujutro, nešto poslije 7 sati jugo je na splitskom području okrenulo na oštro, a potom na lebić, što je u kombinaciji s visokom plimom dovelo do plavljenja nižih dijelova obale.

More poplavilo splitsku rivu

Tako su se jutros pod morem našli dijelovi Istočne obale i Rive, a brojni su građani ostali zatečeni nevjerojatnim prizorima.

Foto: Screenshot

U skladu s prognozom, Državni hidrometeorološki zavod objavio je narančasto upozorenje za pomorce.

U prekidu su i trajektne, brodske i katamaranske linije.

Foto: Screenshot

U nastavku dana nas očekuje promjenjivo, u većini kopnenog područja i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i u obliku lokalno izraženijih pljuskova. Navečer i u noći uz pad temperature zraka na zapadu unutrašnjosti susnježica i snijeg, prognozira za HRT meteorolog Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Snijeg u Gorskom kotaru

U Gorskom kotaru mjestimice i povremeno pada slab snijeg pa iz HAK-a upozoravaju vozače da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

U nedjelju na istoku Hrvatske promjenjivo, pa i pretežno oblačno. Povremeno kiša, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4°C, a najviša dnevna između 9 i 12°C.

Malo niža dnevna temperatura zraka u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti umjereno i znatno oblačno. Mjestimice kiša, a navečer i u noći uz pad temperature zraka mogući su susnježica i snijeg, i to ne samo u višim predjelima. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Sljedeći tjedan vrijeme stabilnije

“U ponedjeljak na kopnu u početku još mjestimice slabe oborine, a od sredine dana djelomično razvedravanje. U utorak i srijedu djelomice sunčano uz hladna jutra. U srijedu će zapuhati umjeren jugozapadnjak.

U ponedjeljak na Jadranu oborine uglavnom u Dalmaciji. U utorak i srijedu barem djelomice sunčano. U srijedu na sjevernom dijelu mjestimice može pasti malo kiše. U ponedjeljak će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će jačati i do kraja dana proširiti se na veći dio obale, a u utorak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. U srijedu će zapuhati jugo”, prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: screenshot/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.