General Norac na proslavi 25. obljetnice 25 satnije ZNG Gospić

22.08.2016. 10:50:38

Ovoga četvrtka, 25. kolovoza navršava se 25 godina od prvog postrojavanja 25. satnije Zbora narodne garde Gospić. Bila je to prva organizirana vojna postrojba na ovome prostoru 1991. godine čiji su pripadnici uz hrvatsku policiju činili okosnicu obrane šireg područja Gospića. Predsjednik Kluba 118. brigade ZNG Gospić Pajo Brkljačić izvijestio nas je o detaljima proslave ove značajne obljetnice. -U četvrtak ćemo se najprije pokloniti našim poginulim i preminulim suborcima i prijateljima. Komemoraciju ćemo organizirati u 16.30 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene. U 17 sati u katedrali će se održati sveta misa zadušnica. Za to vrijeme pripadnici 25. satnije i 118. brigade, postrojbe koja je nastala iz te prve satnije, okupit će se na Balinovcu. Središnja proslava i svečano postrojavanje organizirat ćemo na Trgu Stjepana Radića u 19 sati. U svečanom dijelu obratit će nam se, uz ostale, general Mladen Markač, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, dr. Darko Milinović, kao naš pripadnik i izaslanik predsjednik Hrvatskog sabora. Na proslavi se očekuje dolazak našeg prvog zapovjednika generala Mirka Norca i našeg prijatelja i suborca generala Milenka Filipovića koji je zajedno s nama sudjelovao u borbama u Gospiću, rekao nam je Pajo Brkljačić. Zbog ukupne sigurnosne situacije kakva je vladala u Gospiću u ljetu 1991. godine, prvo postrojavanje 25. satnije ZNG Gospić organizirano je na prostoru Stočne tržnice. Naoružani mahom lovačkim naoružanjem pripadnici 25. satnije su odmah nakon razvrstavanja u vodove krenuli na položaje u okolici Gospića, Perušića i Ličkog Osika gdje su tih dana učestali oružani napadi neprijatelja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.