General Rašić sa zebnjom preko granice: ‘Ako je ovo špranca za dokaz zločina, onda smo svi optuženi’

05.11.2016. 10:14:41

"Puno me vojnika zove i pitaju me dečki mogu li preko. Ako je ovo špranca za dokaz zločina onda smo svi optuženi, od vojnika pa do zapovjednika. Vlada jedan kaos i pravna nesigurnost i sad vidimo da su stvarno neki papiri kolali i da su institucije davale neke informacije koje nisu bile u skladu s propisima", rekao je Rašić.
General Ilija Rašić bio je zapovjednik Zbornog područja Posavina, a danas ne smije prijeći granicu. Za Novu TV rekao je da se danas svi osjećaju nelagodno, i on i drugi branitelji s posavskog područja. “ovdje vlada pravna nesigurnost, kolaju razne priče, ljudi su nesigurni… Zapravo, vlada pravna konfuzija”, rekao je Rašić koji je generala Matuzovića naslijedio na dužnosti zapovjednika Zbornog područja. Na pitanje misli li da je Matuzović znao da je osumnjičen, Rašić je rekao da misli da nije. “S njim sam kontaktirao prije par dana, inače se viđamo u određenim prigodama, i koliko ja znam – nije. O generalu Matuzoviću mogu reći da je bio izuzetan zapovjednik, Zborno područje je vodio profesionalno, a ono što sam čuo da mu se stavlja na teret za mene nije nikakva zapovjedna odgovornost. Ako postoje nekakvi zločini treba ih ispitati i individualno vidjeti tko je to počinio. A nikako ići u nekakvu zapovjednu odgovornost jer za to nema pravne osnove”, smatra Rašić koji dodaje da se i njegovo ime provlačilo po kojekakvim neslužbenim popisima. “Pročitao sam na raznim portalima nekakve neslužbene papire na kojima se nalazi i moje ime i imena svih, čak do razine zapovjednika voda. Išao sam davati iskaze, a bio sam i svjedok određenim našim bojovnicima u njihovim procesima”. “Puno me vojnika zove i pitaju me dečki mogu li preko. Ako je ovo špranca za dokaz zločina onda smo svi optuženi, od vojnika pa do zapovjednika. Vlada jedan kaos i pravna nesigurnost i sad vidimo da su stvarno neki papiri kolali i da su institucije davale neke informacije koje nisu bile u skladu s propisima”, rekao je Rašić za Novu TV. Orašje je primjer gdje su Bošnjaci i Hrvati zajedno ratovali. Nije zabilježen niti jedan jedini incident. Na pitanje o tome kako je moguće da od 30 optuženih uhite 10 Hrvata, a niti jednog Bošnjaka, Rašić smatra: “To je vrlo indikativno, kao što je indikativan i tajming same optužnice. U to ne bih ulazio jer smo ovdje imali dobru suradnju Bošnjaka i Hrvata u ratu i ovdje je cijeli rat funkcionirao odnos Bošnjaka i Hrvata. Oni to dobro grade i poslije mog odlaska su ostali u primjerenim odnosima. To treba pitati neke druge službe i institucije koje se time bave”, ističe Rašić te dodaje da Hrvatska sad treba reagirati. “Moraju se promptno uključiti, dati svoje najbolje pravne stručnjake i moraju kontaktirati Sarajevo i vidjeti što se ovdje radi. Ovdje se zapravo radi o jednoj pravnoj nelogičnosti”, dodaje Rašić koji preko granice ide, kako je rekao, na svoju odgovornost.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.