General Stipetić: Proslava u Kninu u nekoliko je godina poprimila odlike seljačkog derneka

02.05.2015. 11:51:58

"Proslava Oluje mora se orgnizirati u Kninu, ali u drugim mjestima, a posebno u Zagrebu" General Stipetić je jedan od onih koji je isplanirao i vodio akciju “Bljesak”. Mnogima ga pamte i po epizodi iz operacije “Oluja” kada mu je, nakon pobijede HV-a, pukovnik protivničke vojske RSK-a Čedomir Bulat predao čitav kordunski korpus. “Pukovnik vojske RSK Čedo Bulat poznavao me je iz JNA i procijenio je da mu je sigurnije meni se predati. To je bio faktično završetak Oluje”, izjavio je general Petar Stipetić za Večernji list. Stipetić se dotaknuo tema iz Domovinskog rata, rekao je kako je hrvatska vojska,da nije došlo do eskalacije sukoba u BIH, mogla vrlo brzo riješiti pitanje rata u Hrvatskoj. “Mi smo krajem 1991. bili spremni krenuti i uvjeren sam: da smo se tada mogli pošteno potući s pobunjenicima, u idućih godinu dana, do 1993., sve bi bilo riješeno. No, onda se aktivirala BIH, borba za teritorij i prostor, s dogovorenom ili ne politikom, a kod nas se gase veća borbena djelovanja.” O famoznoj predaji kordunskog korpusa i završetku “Oluje” ispričao je: “Stao Čedo 50 metara ispred mene, stao i ja, vidim popravlja uniformu i kreće, lupa strojevim korakom i pozdravlja vojnički. Ja stojim čekam i pozdravim ga. A on će: “Gospodine generale , pukovnik Čedomir Bulat, predaje vam 21. kordunski korpus i čestitam HV-u na pobijedi”. Zahvalio sam mu, pružio ruku i pitao kako je. Vidim, jadan, predaje se, nije to lako. Rekao sam mu: “Nemamo što razgovarati, ako se predajete, napravit ćemo kratak zapisnik, ja zapovijedam a vi ćete slušati”. O proslavi “Oluje” kazao je kako bi se trebala slaviti u cijeloj Hrvatskoj. Trebala bi na svakoj kući biti zastavai svatko bi trebao osjetiti to pobijedničko raspoloženje. Kaže kako je zadnjih godina proslava u Kninu poprimila odlike seljačkog derneka, gdje se zviždi najvišim dužnosnicima. “Ja poštujem predsjednika RH, Vlade, Sabora i ne bi mi napamet palo da im zviždim i dobacujem dok oni govore.” Po njemu proslava 20. obljetnice bi se trebala organizirati i u drugim mjestima Glina, Petrinja, Topusko, Gospić, Sisak, Karlovac a posebno u glavnom gradu. “Ne zaboravite Zagreb je dao 60.000 vojnika”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.