Generala HV i HVO Jelića tereti se za etničko čišćenje i progon

23.05.2016. 16:31:19

Jelić živi u Hrvatskoj, a u Tužiteljstvu BiH ga tretiraju kao bjegunca iako je on takvu tvrdnju odlučno zanijekao Sud Bosne i Hercegovine objavio je kako je potvrdio optužnicu za ratne zločine protiv umirovljenog generala Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatana Mije Jelića koji se, uz ostalo, tereti za sudjelovanje u kampanji etničkog čišćenja i progona bošnjačkog civilnog stanovništva na području Mostara kao dijela "strateškog cilja hrvatskog naroda".

Jelić boravi u Hrvatskoj, a optužnicu protiv njega Tužiteljstvo BiH je podignulo potkraj 2015. U priopćenju Suda BiH stoji kako je ona potvrđena još 7. siječnja, no objava te odluke, kako je pojašnjeno Hini, čekala je do danas sve dok u sudu u Sarajevu nisu dobili potvrdu da ju je zaprimio Jelić odnosno njegov odvjetnik.

Jelić živi u Hrvatskoj, a u Tužiteljstvu BiH ga tretiraju kao bjegunca iako je on takvu tvrdnju odlučno zanijekao. "Ja sam umirovljeni general Hrvatske vojske, imam državljanstvo Hrvatske i prebivalište u Hrvatskoj. Nikad nisam bio u bijegu jer nemam od čega i koga bježati", izjavio je Jelić u prosincu 2015. nakon podizanja optužnice. Tada je najavio kako će, bude li optužnica potvrđena i postane pravomoćna, ustrajati na tome da sudski predmet preuzme pravosuđe u Hrvatskoj izrazivši uvjerenje kako će po svim točkama dokazati neutemeljenost optužnice i kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. U potvrđenoj optužnici se navodi da je Jelić u razdoblju od svibnja 1993. do početka ožujka 1994., za vrijeme rata i oružanoga sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1.djelatne bojne Vojne policije HVO, te zapovjednika 1. lakojurišne bojne Vojne policije HVO i zapovjednika obrane grada Mostara koji je pod kontrolom imao sve postrojbe na području grada Mostara, "sudjelovao u organiziranju i izvršenju sveobuhvatnoga i sustavnoga napada usmjerenoga protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskoga naroda, i to: etničkim čišćenjem, protupravnim lišenjem slobode muškaraca i zatočenjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na crti bojišnice i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na teritorij pod kontrolom Armije BiH".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.