Glasnović: Branitelji moraju biti pokretači promjena

04.07.2016. 10:23:25

Politika je određivanje prioriteta, a taj prioritet u Republici Hrvatskoj su Hrvati iz BiH i hrvatska dijaspora, kazao je Feni general i ratni zapovjednik postrojbi HV i HVO-a Željko Glasnović u povodu obilježavanja 24. obljetnice brigade „Kralj Tomislav" iz Tomislavgrada. Dodao je kako je glavni prioritet, rješavanje problema pripadnika HVO-a, jer da nije bilo njih na ovim prostorima, sigurno ne bi bilo ni hrvatske države. „Ako Hrvatska država može plaćati 20 tisuća partizanskih i 15 tisuća nasljednih obiteljskih mirovina, može riješiti i problem HVO-a", naglasio je Glasnović. Po njegovom mišljenju, branitelji se moraju izravno uključiti da Vlada RH i cijela struktura vlasti potegne poteze u iznalaženju rješenja za njih. Ustvrdio je kako se počelo raditi na rješavanju tog problema te da je ministar branitelja u tehničkoj Vladi RH Tomo Medved "dao cijelog sebe u iznalaženju i rješavanju problema za braniteljsku populaciju radeći po šesnaest sati na dan što ga je nedavno koštalo i zdravlja". „Teško je raditi s državom koja ima 1700 braniteljskih udruga", smatra Glasnović, poručivši kako braniteljskoj populaciji treba jedna jedinstvena udruga. Kada je u pitanju najavljeno izjednačavanje prava pripadnika HV-a i HVO-a, general je jasno precizirao da ne odustaje od toga, podsjećajući na temeljni dokument iz 1996. godine kad u obraćanju naciji prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, nigdje nije spomenuo HV ili HVO nego samo hrvatske snage. Kao aktualni saborski zastupnik Glasnović se od prvog dana zalaže za prava HVO-a, a kako kaže, sagledavajući sve političke opcije unutar saborskih klupa, spoznao je da su svi oni svjesni da se to mora napraviti, odnosno da se mora iznaći jedno rješenje za te ljude. Upozorio je i na neinformiranost građana u Hrvatskoj po pitanju HVO-a, ističući kako da nije bilo te komponente ne bi bilo ni hrvatsko države. „Mi se ne trebamo nikome ispričavat niti ustručavat, nego samo tražiti koja su naša prava", tvrdi general. Naglasio je kako svi moraju angažirati da se napravi snažna Hrvatska, da se provede lustracija, da se otvore vrata i da se uredi pravi sustav, jer sada unutar hrvatske države gdje prevladava doktrina socijalizma i komunizma, ništa ne funkcionira kako treba. „Mi branitelji moramo biti moto koji će to promijeniti", tvrdi Glasnović. Po pitanju njegovog daljnjeg angažmana za Hrvatski sabor na predstojećim parlamentarnim izborima, general je jasno kazao kako to ne ovisi o njemu, nego o stranci, kojoj je on je na raspolaganju.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.