Glasnović: Hrvatskoj nije mjesto na skupu 'Berlinskog procesa'!

12.07.2017. 08:42:41

Željko Glasnović ocijenio je sudjelovanje Hrvatske na summitu u Trstu potpunim promašajem. Admiral Lošo ranije je za isti skup rekao kako se njime želi ispeglati već davno skrojeno odijelo za surogat Jugoslavije Treći summit "Berlinskog procesa" održat će se u Trstu 12. i 13. srpnja u cilju jačanja suradnje zemalja zapadnog Balkana, a okupit će šefove država ili vlada Njemačke, Francuske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije i UK te zemalja jugoistočne Europe Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Na predstojeći summit u razgovoru za Direktno osvrnuo se nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović.
Pema Glasnovićevim riječima, sudjelovanje Hrvatske na tom summitu ocijenio je potpunim promašajem. "Hrvatskoj je prirodno mjesto u središnjoj Europi, na Mediteranu. Hrvatska pripada tom geografskom području", poručio je Glasnović. Summit "Berlinski proces" održava se tijekom četiri godine (2014.-2018.) u cilju poboljšanja suradnje zemalja zapadnog Balkana, a pokrenut je na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel. Na predstojećem summitu Berlinskog procesa suradnje najutjecajnijih država EU-a i država s područja jugoistočne Europe očekivalo se potpisivanje sporazuma o uspostavi Prometne zajednice jugoistočne Europe. Sporazumu su trebale pristupiti BiH, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo.
 Ispostavilo se kako unutar BiH o tome nije moguće postići dogovor s obzirom da mu se protive vlasti u Banjoj Luci s obrazloženjem kako su u RS-u nepremni za početak primjene standarda u oblasti prometa koji vrijede u EU-u. U Banjoj Luci i dalje očekuju da EU i sve države regije svoju politiku prilagode njihovim zahtjevima. "Federacija Bosne i Hercegovine ne gleda prema Europi već prema Istanbulu, a Republika Srpska gleda prema Istoku", ustvrdio je Željko Glasnović. Što je s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini te zahtjevima za treći entitet prilikom mogućeg jačanja povezivanja zemalja Jugoistočne Europe? Glasnović napominje kako su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda BiH te su to postali glasovanjem za stvaranje Federacije BiH prilikom odvajanja od SFRJ. "Treba istaknuti kako je stateški promašaj hrvatske države na terenu što nije brinula o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, a to je njezina briga i po Ustavu. Mi smo u potpunosti pogubili moralne vrijednosti. To je posljedica komunizma i ona hara u svim državama nekadašnje Jugoslavije, a zbog nje Hrvatska je izgubila i teritorij i doživjela je demografski pad", zaključio je nezavinski saborski zastupnik Željko Glasnović. Podsjetimo, u razgovoru za Direktno admiral Davor Domazet Lošo, govoreći o summitu u Trstu, istaknuo je kako se time "želi samo malo ispeglati već davno skrojeno odijelo za zapadni Balkan ili surogat Jugoslavije". Također, novinarka i publicistkinja Višnja Sarešina nam je otkrila kako je važno da Hrvatska, uz Poljsku, bude partner Sjedinjenim Američkim Državama kako se ne bi ostvarili "neki pokušaji ponovnog stvaranja balkanske federacije na kongresu 'Berlinski proces' pod pokroviteljstvom Angele Merkel".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.