Glavašević: Zakon o civilnim žrtvama rata najkasnije do početka 2015.

26.05.2013. 09:47:26

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Bojan Glavašević danas je u Slavonskom Brodu, na 11. susretima obitelji djece poginule u Domovinskom ratu, najavio da će najkasnije do početka 2015. godine biti donesen Zakon o civilnim žrtvama rata, po kojemu će roditelji poginule djece dobiti pravo na invalidninu.

'Mogućnost da roditelji poginule djece dobiju pravo na invalidninu je nešto što ćemo, na primjer, uvesti ovim zakonom. Ali očekujemo i druge mjere jer nije sve u novcima. Veliku težinu ovdje ima i osiguravanje digniteta tim žrtvama', poručio je Glavašević.

Po 11. put obitelji djece poginule u Domovinskom ratu okupile su se na susretima koje je pod nazivom 'Mali križ - velika žrtva' u Slavonskom Brodu organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika.

Predsjednica Zajednice Julijana Rosandić naglasila je kako takvi susreti znače potporu obiteljima koje su izgubile djecu. "Oni su danas sa svojom djecom, a mi smo skupa s njima", poručila je.

Podsjetila je kako već dva desetljeća traje borba civilnih žrtava i njihovih obitelji oko rješavanja statusnih pitanja, jer ih većina zbog postojanja imovinskog cenzusa ne može ostvariti pravo na naknadu zbog gubitka ili ranjavanja člana obitelji.

'To je ono u čemu participira država i to mora biti isto. Mora biti jednako vrednovan gubitak djeteta i vojnika, mora jednako vrijediti izgubljena ruka ili noga vojnika i civila', istaknula je Rosandić.

U Zajednici vlastima zamjeraju i što unatoč obećanjima još nije podignut spomenik poginuloj djeci. Jedini koji postoji u Slavonskome Brodu podigla je Udruga Hrvatska žena. I danas su podno tog spomenika "Djevojčica" izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u spomen na poginulu djecu.

Prema podacima udruga, u Hrvatskoj je u ratu stradalo 402 djece, a samo u Slavonskom Brodu neprijateljske su granate usmrtile 28 djevojčica i dječaka.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: