Glogoški u Imotskom: Od 2001. braniteljske mirovine smanjene su i do 40 posto

06.02.2015. 12:19:26

Tribina pod nazivom „Sto posto za Hrvatsku“ koju je u četvrtak organizirala Koordinacija braniteljskih udruga Imotske krajine okupila je u Gradskom kinu više od 600 ljudi, mahom branitelja, njihovih obitelji, ali i građana iz svih mjesta Imotske krajine i susjedne Bosne i Hercegovine. Na tribini kao gosti bili su predsjednik stopostotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, predsjednik veterana Specijalne policije Josip Klemm i predsjednik ZUV HGP Ante Deur. Zajednički naglasak vrlo sadržajne i dostojanstvene tribine bio je poziv prosvjednika iz Savske 66 Imoćanima da ukoliko bude potrebno dođu u Zagreb dati im podršku. Nakon toga poziva dižući se i pljeskajući svi su zapjeval i “Zovi, samo zovi, svi će sokolovi…." Trojku iz Savske pozdravili su je pukovnik u mirovini Branko Lubina u ime koordinacije, te komodor Ivica Tolić u ime pučanstva Imotske krajine, istaknuvši da su i oni i oni koji 109 dana štrajkaju u Savskoj 66 stavili ne sebe, već Hrvatsku i prava branitelja ispred svega, pri tome trpeći optužbe i prigovore - Pitaju nas neki što radimo u Savskoj. Isti ti i 90-tih godina pitali su gdje idemo dok su se oni sakrivali. Ne može se izjednjačavati žrtva i agresor. Gdje su ratni veterani, gdje je pobjednička vojska? I Josipović, Mesić, Pusić, Milanović, Fred Matić, Sanader, Kosor, svi oni zaboravili su branitelje. - Nećemo dopustiti da se omalovažavaju naši suborci. U drugim civiliziranim državama cijene se svoji veterani,a  u nas se obezvrjeđuju. Mi želimo biti jedno, kao što smo bili u krvi i borbi, hoćemo da sve branitelji imaju ista prava, a ne da nam se sa svetinjom politizira. Šator u Savskoj je postao simbol otpora protiv onih koji ne vole Domovinski rat - istaknuo je Deur. - U niti jednom udžbeniku nisam pročitao da je iz Imotskog poginulo 200 sinova ove krajine, nigdje ne piše da su branili i ginuli Hrvatsku od Vukovara do Dubrovnika. Eto jedan od razloga što smo u Savskoj, ne damo da nam se zatomi sveti rat, sveta krv naših ljudi. Mi ćemo ostati u Savskoj ako treba ne 109 nego tisuću i devet dana, da ispravimo takve nepravde. Tražimo od vas povjerenje i kada vas pozovemo - dođite nam - poručio je, burno pozdravljen Josip Klemm. U svom 50-minutnom govoru Đuro Glogoški do u detalje je objasnio cilj prosvjeda, detaljizirao zahtjeve branitelja koji bi trebali ući kao ustavna kategorija. - Ovi danas na vlasti sustavno su se pripremali na ovo što nam danas čine. Od 2001. smanjene su mirovine braniteljima i do 40 posto. Što će sutra obitelj branitelja kada on umre. Ostat će socijalni slučaj. To nećemo dozvoliti i za te stvari se borimo da oni budu osigurani - podvukao je Glogoški.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.