GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI: U sklopu komemoracije bit će pokopano 127 Bošnjaka ubijenih 1995.

11.07.2016. 13:20:00

Najmlađa žrtva koja će biti pokopana 11. srpnja dječak je Avdija Memić, koji je u vrijeme kada je ubijen imao tek četrnaest godina. Komemoracija za ubijene u najgorem ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata održat će se danas, na 21. godišnjicu, u Potočarima pokraj Srebrenice. U sklopu komemoracije bit će pokopano 127 Bošnjaka ubijenih u Srebrenici 1995. godine, piše HRT.  Najmlađa žrtva koja će biti pokopana 11. srpnja dječak je Avdija Memić, koji je u vrijeme kada je ubijen imao tek četrnaest godina. Uz njega će biti pokopano još jedanaest dječaka koji su 1995. bili mlađi od 18 godina, a najstarija žrtva koja će biti pokopana tada je imala 77 godina. Posmrtni ostaci žrtava pronađenih u masovnim grobnicama, koji su identificirani u proteklih godinu dana, prevezeni su u subotu u Srebrenicu iz mrtvačnice u Visokom. Do sada su identificirane i pokopane 6532 žrtve srebreničkog genocida uključujući tu 432 malodobne osobe i 21 ženu ili djevojku. Za zločine u Srebrenici dosad je osuđeno 38 osoba od čega su njih 24 osuđene pred Sudom BiH. Organizatori očekuju više od 20.000 sudionika. Policijske snage pojačano osiguravaju ovogodišnji skup kako bi se izbjegli bilo kakvi zgredi. Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković pozvao je sve na dostojanstveno ponašanje. Na komemoraciji će uz predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića govoriti Theodor Meron, dugogodišnj sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i sadašnji predsjednik Rezidualnog mehanizma kaznenih sudova Ujedinjenih naroda. Vjerski obred predvodi će poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. načelnik Srebrenice Ćamil Duraković pozvao je sve na dostojanstveno ponašanje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.