Godišnjica okupacije prigradskog naselja Lužac

02.11.2014. 13:22:55

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa u gradskoj četvrti Lužac u spomen na 59 ubijenih i nestalih branitelja i civila, danas je obilježenai 23. godišnjica okupacije ovog vukovarskog naselja.
Vijence su položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljske udruge Grada Vukovara, GO HDZ-a i GO HSP AS Vukovar. Prigodan program pripremili su učenici Osnovne škole Dragutin Tadijanović – Područne škole Lužac, a molitvu je izgovorio fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika.Postrojbe JNA potpomognute paravojnim formacijama Željka Ražnatovića Arkana i raznih "dragovoljačkih" postrojbi iz Srbije, bile su odlučne osvojiti Lužac bez obzira na gubitke jer padom ovog naselja bio im je otvoren put prema Dunavu i izbijanjem na Dunav presjekli su komunikaciju između Vukovara i Borova naselja čime je započela agonija obrane Vukovara. Ranjenici iz Borova Naselja više nisu mogli biti odvoženi u vukovarsku bolnicu, a branitelji s Mitnice ili Sajmišta više nisu mogli odlaziti u pomoć u Borovo naselje i Trpinjsku cestu i obrnuto što je bila taktika obrane Vukovara koja se pokazala uspješnom. Dva tjedna poslije, 18. studenog, Vukovar je pao i tada je počeo vukovarski masakr. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.