GODIŠNJICA UŽASA: Staricu Jagu vukli automobilom sve dok nije izdahnula u mukama

10.12.2015. 19:57:34

Tukli su je pred kućom da im da novac i zlato, a kad nisu našli što su tražili, zavezali su joj noge za jedan automobil i vozili po cijelom selu. I dok su se četnici u alkoholiziranom stanju smijali i pucali od veselja u zrak, Jaga je umrla u mukama. Prilikom četničkih pohoda po Hrvatskoj tijekom ratnih godina, veliki broj civila, staraca, žena i djece podnio je strahovitu žrtvu. Brutalni zločini događali su se diljem cijele domovine, pa tako nije bila pošteđena ni Lika sa svojim lijepim, pitoresknim selima. Zajednička sudbina koju su tada podnijele nevine žrtve, zajednička je i danas, nakon više od dva desetljeća. Većina počinitelja, naime, nikada nije osuđena za svoje zločine. Pa tako ni za onaj koji je počinjen u selu Čanak kraj Korenice… Čanak je 1991. godine bilo čisto hrvatsko selo u općini Korenica. U njemu je mirno živjelo 296 Hrvata i 1 Srbin. Četnici i JNA okupirali su ga 10. prosinca 1991, no nisu imali mira ni prije tog kobnog datuma. Srpske su, postrojbe, naime još 23. studenog. 1991. zapalile Čanak, ali ga nisu uspjele duže zadržati. Nažalost, 10. prosinca odlučili su se vratiti. Sve su opljačkali, spalili i razorili, a nekoliko Čančana odmah likvidirali: mjesnog učitelja (54) zaklali su pred mještanima u školskoj zgradi, jednoj starici (69) pucali su u zatiljak i ubili je, jedna starica (65) obješena je u svojoj zapaljenoj kući, drugi mještani su ubijani gdje su se zatekli. Najokrutnije su ubili Jagu Šnjarić… Tukli su je pred kućom da im da novac i zlato, a kad nisu našli što su tražili, zavezali su joj noge za jedan automobil i vozili po cijelom selu. I dok su se četnici u alkoholiziranom stanju smijali i pucali od veselja u zrak, Jaga je umrla u mukama. Ukupno je u ubijeno 7 civila i 5 branitelja. U Čanku ubijanje nije stalo ni narednih godina. Dana 30. listopada 1994. uoči dana Svih svetih, s položaja koji je “držao” UNPROFOR, ubijen je mještanin koji je došao na grob svoje kćeri… Za zločin u Čanku, terećen je Željko Žakula koji je našem pravosuđu nedostupan. Žakulu se optužnicom ŽDO u Gospiću od 16. listopada 2009. teretilo da je u ožujku 1992. u mjestu Čanak, u blizini Korenice, kao pripadnik postrojbi tzv. SAO Krajine, zajedno sa sada pokojnim Draganom Baraćem, odveo iz obiteljske kuće Blaža Grbca te u njega, nakon što ga je Barać ubo nožem u vrat, ispalio više hitaca i nanio mu više prostrijelnih rana uslijed čega je Blaž Grbac preminuo, dakle, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba ubijao civilno stanovništvo. No, presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Rijeci od 29. svibnja 2014. godine optuženi Željko Žakula oslobođen je optužbe…  Nekim žrtvama još se ne zna za grob, a preživjela stanovnica sela Čanak, Ilić Vera, kaže: “Nit’ ko pita, nit’ ko istražuje…”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.