Grabar-Kitarović: Granica ne funkcionira kako treba

17.09.2015. 14:14:39

ZATRAŽILA ČVRŠĆI NADZOR Grabar-Kitarović: Granica ne funkcionira kako treba, na prvom mjestu mi je sigurnost hrvatskih građana i stabilnost države Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u četvrtak ujutro u Puli vezano za val od oko 5 i pol tisuća migranata koji su u 24 sata ušli u Hrvatsku, da je prvoga dana nekontrolirano ušao preveliki broj izbjeglica, te naglasila kako joj je na prvome mjestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost hrvatske države. Kazala je da nije zadovoljna kako je protekla noć u Hrvatskoj. “Da, naravno, Hrvatska je pokazala humano lice, ali ističem da mi je na prvome mjestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost države. Mislim da je prvoga dana nekontrolirano ušao preveliki broj izbjeglica”, naglasila je predsjednica Grabar Kitarović. Dodala je kako nema potrebe da ljudi pristižu u tako velikom broju u jednom danu jer Hrvatska “jednostavno ne može zadovoljiti potrebe i brigu o tim ljudima”. Posebno je naglasila da migranti i izbeglice ne mogu nekontrolirano ulaziti na teritorij Republike Hrvatske mimo graničnih prijelaza. Dodala je da ulazak u Hrvatsku mora biti pod stalnim nadzorom jer moramo znati gdje su i u kojem trenutku se izbjeglice nalaze te se mora voditi briga o tome. Grabar-Kitarović: granica ne funkcionira kako treba, odlučno tražim čvršći nadzor “Jako je loše da se ulazi preko kukuruzišta, da granica ne funkcionira kako treba i odlučno tražim da se uvede čvršći nadzor nad državnom granicom te da se ona prelazi isključivo preko službenih graničnih prijelaza”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Naglasila je kako će se o svemu tome raspravljati i na sutrašnjoj sjednici Vijeća nacionalne sigurnosti. “Humanitarni aspekt je jedno lice ove krize, međutim drugo lice jesu svakako i sigurnosni, gospodarski, socijalni i svi drugi aspekti”, zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Dodala je da o svemu u konačnici treba izvjestiti i pripremiti građane jer, kako je rekla, ne želi vidjeti scene kakve viđamo po susjednim državama da se one počnu događati i u Hrvatskoj. MUP: do jutros ušlo u Hrvatsku 5.650 migranata Migranti i izbjeglice iz Sirije, Afganistana i susjednih država u velikom valu od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije, nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji, a srbijanske vlasti preusmjeravaju ih u Hrvatsku. Izbjeglice su jučer dolazile na način da ih autobusi srbijanskih prijevoznika iskrcavaju na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj. Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova RH do jutros je sveukupno na područje Republike Hrvatske ušlo oko 5.650 migranata, a pojačani ulazi preko hrvastke državne granice evidentirani su oko 3 sata ujutro, kada je ušlo oko 3 tisuće migranata i izbjeglica. Migranti se zatiču na područjima policijskih postaja Tovarnik, Ilok i graničnog prijelaza Batina, navodi MUP.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.