GRABAR KITAROVIĆ ODGOVORILA njemačkom predsjedniku koji je Domovinski rat nazvao građanskim

20.03.2015. 16:40:07

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objasnila je njemačkom kolegi Joachimu Gaucku da se na teritoriju Hrvatske nije vodio građanski rat. Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović pri dolasku u Njemačku, na njezinom drugom službenom putu dočekao je njemački predsjednik Joachim Gauck. U svom uvodnom govoru između pohvala Hrvatskoj, Gauck je rekao i nešto što je kasnije ispravila Predsjednica RH. "Građanski rat u bivšoj Jugoslaviji nanio je rane koje tek polako zacjeljuju", kazao je Gauck, dodajući da se Hrvatska suočila s tim poglavljem svoje prošlosti i došla do bolne spoznaje da su i Hrvati činili zločine u borbi za teritorijalni integritet. Tportal piše kako je glasnogovornik predsjednice Luka Đurić kazao kako je Grabar Kitarović reagirala na tu izjavu njemačkog predsjednika. Đurić im je odgovorio da je pozdravni govor njemačkog predsjednika, kako je i uobičajeno, bio u formatu unaprijed pripremljene zdravice, a takav je govor iznijela i predsjednica Grabar Kitarović. Zdravice se u diplomatskom svijetu ne prekidaju, jer bi to bilo nepristojno, te je predsjednica Grabar Kitarović u kasnijem razgovoru predsjedniku Gaucku objasnila prirodu rata u Hrvatskoj, kazao je Đurić. Podsjetimo, prethodno se predsjednica Grabar Kitarović osvrnula i na činjenicu da je njemački predsjednik tijekom njezina posjeta spomenuo i pojam zapadni Balkan, s kojim se ona ne slaže. "Ne, gospodin predsjednik je rekao da je Hrvatska primjer zemljama na zapadnom Balkanu, što ne znači da ju je smjestio na zapadni Balkan. Ali u svakom slučaju činjenica jest da se u pojedinim administracijama u svijetu još uvijek susrećemo s tim pojmom zapadni Balkan - ja se tome oštro protivim. Srednjeeuropska i mediteranska smo zemlja, članica Europske unije i NATO-a. Da, postoji prostor, naše susjedstvo, koje se može nazivati zapadnim Balkanom, međutim očito smo se po tom statusu izdvojili", kazala je predsjednica.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.